Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 14 – 16 octombrie
Două festivaluri new media art și de artă vizuală și trei expoziții de pictură, instalație și sculptură sunt recomandate de curatorial.ro spre a fi vizitate weekendul acesta în București.
RADAR ediția #3
Festivalul new media art RADAR are loc anul acesta sub tema „Metavers”, între 14 și 16 octombrie, în trei spații din centrul Bucureștiului.
RADAR reprezintă o radiografie anuală a industriei de new media art și cel mai amplu festival dedicat noilor medii digitale din România.
Cea de-a treia ediție, desfășurată în trei clădiri de patrimoniu – Palatul Oscar Maugsch, Palatul CCI – Camera de Comerț și Industrie București și Ghica House -, cuprinde o selecție de 15 proiecte multidisciplinare realizate de artiști români din toată țara: AR, VR, Instalații Interactive, NFTs, AI art.
Spotlight ediția #6
Festivalul de artă vizuală Spotlight e dedicat anul acesta în întregime artiștilor din România.
Spotlight 2022 marchează închiderea proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, care a oferit bucureştenilor o serie de weekenduri pietonale în mai multe zone din oraş, pe o perioadă de şase luni.
Astfel, timp de trei zile, începând cu ora 19:00, instalaţii artistice, proiecţii video mapping, holograme, expoziţii şi instalaţii interactive din Spotlight vor anima Calea Victoriei, între Ateneul Român şi Cercul Militar Naţional. Arcul de Triumf se alătură programului Spotlight 2022 cu un eveniment aniversar ce marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului printr-un spectacol de video-mapping.
Două expoziții, la Galeria Catinca Tăbăcaru
Două expoziții semnate de artistele Daniela Pălimariu (România) și Kateryna Lysovenko (Ucraina) sunt deschise până pe 3 decembrie la Galeria Catinca Tăbăcaru.
Desfășurate pe teritoriu comun, dar în două spații diferite ale galeriei, expozițiile investighează, pe rând, paradigma obiect/spațiu, interior/exterior și instinctul de adăpostire în cazul Danielei Pălimariu; și schimbările politice care generează evenimente tragice, în cel al artistei Kateryna Lysovenko.
Două medii de expresie vor personaliza astfel spațiile Galeriei Catinca Tabacaru cu instalații obiect realizate de Danielei Pălimariu și picturi extinse cu instalație semnate de Kateryna Lysovenko.
Daniela Pălimariu investighează posibilitățile de creație pe care le oferă diferitele suporturi de lucru precum ceramica și materialele industriale. Alăturarea dintre ele evidențiază raportul dintre fragilitate și duritate, respectiv gol și plin în structuri labirintice și monumentale.
Lucrările artistei Kateryna Lysovenko chestionează raportul dintre individ și istorie, politic și mundan, și modul în care evenimente trecute și prezente ne influențează percepția despre realitatea actuală. Războiul din Ucraina este unul dintre subiectele care informează noile lucrări ale artistei, realizate cu ocazia acestei expoziții.
Doina Lie, la Palatul Suțu
O expoziție dedicată sculptoriței Doina Lie va putea fi vizitată la Palatul Suțu până pe 27 noiembrie și va încheia regalul alcătuit din trei prezentări ale unor valoroase femei-sculptor din România.
Vernisajul este programat pe 14 octombrie, la ora 18:00.
Angelica Iacob, șefa secției Artă de la Muzeul Municipiului București, explică: „Prezență inconfundabilă în plastica românească din a doua parte a secolului XX, creația sa gravitează în jurul reprezentării corpului uman – de la opere cu tematică istorică, mitologică, religioasă la portrete sau nuduri ferm modelate, cu volume echilibrate și fluide, dar și cu o înclinație evidentă spre simplificarea formelor, chiar spre austeritate”.
Doina Lie (1929 – 2012) a absolvit Institutul de Arte Plastice din București în 1956, studiind cu Constantin Baraschi. A organizat mai multe expoziții personale, printre care la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park din Emmerich, Germania (1975), la Muzeul orașului Wesel, Germania (1977), la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București și de la Galeria Den Gulden Fointain din Amsterdam (1979), precum și de la Fundaţia „Dinu Lipatti” din Geneva (1991).
Expoziția de la etajul Palatului Suțu cuprinde lucrări de sculptură și grafică și este „necesară atât pentru demersurile de cercetare a patrimoniului deținut de muzeu, cât și pentru a oferi iubitorilor de artă contemporană ocazia de a se întâlni cu creația unei artiste cu o activitate remarcabilă pentru sculptura românească, inclusiv în arta monumentală”.