Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 15 – 17 septembrie
expo nicolae grigorescu 01, mnar, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 15 – 17 septembrie

Expoziții de artă plastică și fotografie fac parte din oferta acestui sfârșit de săptămână în București, iar curatorial.ro a ales și recomandă câteva dintre acestea.

Ultimul weekend „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”

Zeci de lucrări semnate Nicolae Grigorescu din colecția Muzeului Național de Artă al României sunt expuse în premieră, până pe 17 septembrie, pentru a marca 185 de ani de la nașterea artistului.

Peisaje, alături de veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și o reconstituire a tabloului „Fata cu zestrea ei” (1885 – 1891), țărăncuțe, care cu boi și ciobănași, împreună cu 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor făcute între 1925 și 1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România, întregesc expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc(foto). O altă parte inedită o reprezintă lucrările de pictură cu carecter monumental, mai puțin cunoscute, ale lui Grigorescu.

Expoziția cuprinde mai mult de 120 de lucrări care, în proporție covârșitoare, provin din depozitele muzeului. Unele dintre ele au fost restaurate recent.

Retrospectivă asupra evoluției fotografiei de stradă

Fotograful Dragoș Lumpan prezintă o perspectivă unică asupra schimbărilor din lumea fotografiei și a modului în care este percepută imaginea de-a lungul timpului, prin două expoziții deschise între 15 septembrie și 1 octombrie la Arcub Gabroveni.

„Vremuri blurate” și „Arhiva foto 1992-1993” prezintă lucrări din perioada timpurie de formare a artistului, fotografii alb-negru realizate prin metoda clasică a developării filmului. Lucrările expuse reprezintă o reflecție asupra modului în care observatorul contemporan se raportează la imagine și rolul fotografiei de stradă ca formă distinctă de exprimare artistică.

Periferia Bucureștiului în perioada interbelică

Expoziția „Aspecte ale periferiei Bucureștiului în perioada interbelică”, deschisă la Palatul Suțu în perioada 15 septembrie – 19 noiembrie, e centrată pe o perioadă în care orașul se afla în plină transformare edilitar urbanistică.

Muzeul Municipiului București deține în patrimoniu documente fotografice privind periferia orașului, zonele care urmau să fie subiectul extinderii orașului făcute la dorința administrației și care stau la baza acestei expoziții. Traseul propus include diferite zone, de la șoseaua Colentina la cartierul Cotroceni, de la Herăstrău și Băneasa la Calea Văcărești, aspecte ale unei periferii dispărute în a doua parte a secolului trecut când orașul s-a transformat structural sub politicile constructive ale regimului comunist.

Alcătuită exclusiv din imagini din Colecția de Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice a Muzeului Municipiului București expoziția propune vizitatorilor o călătorie în timp prin periferia Capitalei din perioada interbelică surprinsă în 60 de imagini.

Periferia a fost documentată de fotografi precum C. Tadeu, Alfons și A. Gh. Ebner, fiind expuse și imagini ai căror autori nu au fost identificați.

Artă și antropologie

Aici a fost cândva o apă”, expoziție de artă și antropologie, poate fi vizitată în Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Expoziția, care va rămâne deschisă până pe 24 septembrie, reunește lucrări de Alexandra Boaru, Alexandra Moț, Alexandru Vârtej, Andreea Pielescu, Lena Ciobanu, Maria Trifon, Matei Emanuel, Petra Maria și Raluca R. Gorgos create în timpul unei rezidențe în satul Luncavița din Dobrogea. Ei i-au avut mentori pe Maria Mandea, Monica Stroe și Bogdan Iancu.

Rezidența a adus laolaltă, vara aceasta, artiști și antropologi într-un demers complex de cercetare interdisciplinară a fostelor zone inundabile ale Dunării aflate în acest areal.

Până pe 17 septembrie, MNȚR marchează Zilele Muzeului Țăranului cu expoziții noi, ateliere, târg de icoane și proiecții de film.

Pe 15 septembrie, la MNȚRplusC, va fi panotată cu public expoziția „Lost Signal: Recuperări”, de Eugenia Mureșan, iar seara va debuta, la cinematograful din cadrul muzeului, Bucharest International Film Festival. De la ora 22:00, va fi dat startul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Cea de-a 30-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului va fi marcată pe 16 septembrie, când vor avea loc mai multe ateliere în curtea interioară a muzeului, activități incluse și în programul zilei de 17 septembrie.