Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 16 – 18 iunie
galeria nicodim

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 16 – 18 iunie

Lucrări monumentale, gravuri, desene, picturi, fotografie și video, instalații cu neon pot fi admirate în galeriile bucureștene. Galeria Nicodim marchează 10 ani de existenţă printr-o expoziție cu opere de Adrian Ghenie și Ecaterina Vrana, iar Palatul Suțu expune gravuri semnate de artistul francez Denis Auguste Marie Raffet din expediții științifice. O serie de nuduri pictate de Constantin Pacea sunt expuse la Arcub-Hanul Gabroveni.

„Galeria Nicodim, București: 10 ani”

Expoziția „Galeria Nicodim, București: 10 ani”, curatoriată de Mihai Nicodim, cu lucrări monumentale din diverse perioade, realizate atât de artiști familiari, cât și noi pentru galerie, marchează zece ani de existență ai galeriei. Aceasta reunește lucrări ale unora ca Adrian Ghenie și Ecaterina Vrana.

Ángeles Agrela, Isabelle Abuquerque, Niklas Asker, Răzvan Boar, Chloe Saï Breil-Dupont, Michiel Ceulers, Liang Fu, Dominique Fung, Adrian Ghenie, Devin B. Johnson, Rae Klein, Tali Lennox, Larry Madrigal, Ciprian Mureşan, Katherina Olschbaur, Pedro Pedro, Jorge Peris, Thania Petersen, Daniel Pitín, Cristian Răduță, Nicola Samori, Șerban Savu, Moffat Takadiwa și Ecaterina Vrana sunt numele ce vor fi prezente în expoziția aniversară. Expoziția va fi deschisă între 17 iunie și 27 iulie, în spațiul de la Combinatul Fondului Plastic.

„Female gaze on sexuality and femininity”

Perspectiva femeilor asupra sexualității și feminității este explorată în lucrări de Ilina Schileru și Virginia Lupu, expuse la Is This Art? Gallery din București. Expoziția „Female gaze on sexuality and femininity”, organizată de Centrul de Resurse în Fotografie, reunește lucrări realizate de Ilina Schileru și Virginia Lupu pe parcursul rezidenței artistice derulate în ultimele luni de CdRF, care a avut ca temă sexualizarea femeii și a feminității în cadrul unei minorități din România. Expoziția poate fi vizitată până pe 14 iulie, la Is This Art? Gallery de pe strada Popa Tatu 68.

„Raffet. Ilustrații de călătorie”

gravura raffet

„Raffet. Ilustrații de călătorie” aduce în fața publicului, la Palatul Suțu, gravuri semnate de artistul francez Denis Auguste Marie Raffet. Piesele aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București au fost create ca ilustrații de călătorie, în anul 1837, în timpul unei expediții științifice la care a luat parte Raffet. „Litografiile expuse urmăresc această incursiune, iar printre ele se numără imagini care reprezintă Țările Române, adevărate mărturii istorice majestuos realizate”, spune dr. Nicoleta Bădilă, muzeograf și curator, biroul Istorie Modernă și Contemporană, secția Istorie – Muzeul Municipiului București. Expoziția este deschisă până pe 27 august.

„chairs_”

Expoziția „chairs_”, având ca subiect un uzual obiect – scaunul -, poate fi vizitată la 2/3 galeria din centrul Bucureștiului. Expun artiștii Claudia Retegan și Răzvan Neagoe. Ideea expoziției în doi a fost urmare a unei vizite în atelier, unde ei au descoperit această temă comună a scaunelor în reclin. Toate fotografiile din expoziție au ca subiect scaunul, Răzvan Neagoe portretizează obiectele găsite în spații abandonate sau în spații temporar neutilizate în perioada pandemiei Covid, adoptând o estetică impresionistă, repetiția este utilizată des în imaginile acestor scaune care apar de cele mai multe ori în secvențe sau în imagini secționate și apoi recompuse. Expoziția „chairs_” poate fi vizitată până pe 13 iulie, de miercuri până vineri, între orele 15.00 și 20.00, iar sâmbăta și duminica, între orele 12.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

„Între mâine și ieri e IUBIREA. ACUM O simt”

Expoziția „Între mâine și ieri e IUBIREA. ACUM O simt” a artistei Miruna Cojanu este deschisă la galeria bucureșteană Kulterra până pe 7 iulie. Realizate în ultimii trei ani, lucrările Mirunei Cojanu reflectă limbajul vizual „prea-optimist”, „prea-bucuros”, „prea-prezent” al artistei, în culori radiante, paternuri grafice pop care se întâlnesc surprinzător cu cele folk și arts & crafts, se arată în prezentarea expoziției.

„Nudul – Constantin Pacea” 

O serie de nuduri pictate pe parcursul a trei decenii de artistul Constantin Pacea sunt expuse în Sala Coloanelor de la Arcub – Hanul Gabroveni. Unul dintre liderii generaţiei ’80 în pictura românească, Constantin Pacea propune o incursiune plină de sensibilitate în pictura corpului uman. Expoziţia „Nudul – Constantin Pacea” reuneşte o colecţie de lucrări centrate în jurul figurilor feminine ce au fost pictate de artist pe parcursul a mai mult de 30 de ani în tehnica uleiului pe pânză.