Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 19 – 21 aprilie
2024 victoria zidaru first day mnac 8 at the angels border 2023

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 19 – 21 aprilie

Cultura hip-hop, pictură basarabeană reprezentativă și un manifest pentru spiritualitate se numără printre reperele artistice ale weekendului în București recomandate de curatorial.ro.

A.F.R.O.N.T.

Treizeci de ani de hip-hop în România sunt marcați printr-o expoziție colectivă dedicată fenomenului cultural autohton, deschisă la Rezidența9 până în 19 mai.

Expoziția „A.F.R.O.N.T.” (Artă Freestyle Revoltă Originalitate Nume Tehnică) – concepută și realizată de un colectiv de artiști și teoreticieni alcătuit din Omu Gnom, DJ Undoo, G.P. Volceanov, Cristian Eduard Drăgan, Robert Obert, Cătălin Soto, Pisica Pătrată, Alin Boeru, J.R. și John Dot S – propune publicului o explorare pe viu a hip-hop-ului.

„A.F.R.O.N.T.” aduce laolaltă cuvântul (rapping sau MC-ing), muzica (DJ-ing sau Turntablism), dansul (breaking sau B-Boy-ing) și arta urbană (graffiti), atât în interiorul expoziției, cât și în afara ei, printr-o serie de evenimente care vor avea loc timp de o lună Rezidența9.

Artiști invitați sunt ERPS, Mser, KRIPS, Michelle Cypher aka Gani, DJ DOX, Fubuki, DJ Al*BU, Ionuț Popescu.

Culorile „Dezghețului”

„Culorile «Dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960”, expoziție-eveniment la Muzeul Național al Țăranului Român, e deschisă tot până în 19 mai în Sala Noua Galerie.

Sunt prezentate creațiile a 14 maeștri din stânga Prutului, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

Sunt expuse lucrări și obiecte aparținând artiștilor Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru, Gheorghe Jancov, Eleonora Romanescu, Olga Orlova, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, Sergiu Galben, Ludmila Țonceva, Vasile Toma și Victor Tretiacenco.

Ziua Întâi

Expoziția „Victoria Zidaru. Ziua Întâi” (foto) de la Muzeul Național de Artă Contemporană a fost prelungită și poate fi vizitată la etajul al patrulea până în 19 mai 2024.

Sculptorița Victoria Zidaru a realizat – special pentru acest spațiu – o instalație din material textil, vegetal, precum și obiecte din pânză, umplute cu fân și plante aromate, și lucrări video și sonore.

Curatoriată de Ruxandra Demetrescu, expoziția „este un manifest pentru spiritualitate, dar în măsura în care, dintodeauna, acesta a fost rolul artei, de a tălmăci – cu sau fără cuvinte – apropierea sau distanța față de repere și verticalitate”, explica artista într-un interviu acordat curatorial.ro la începutul lunii trecute.