Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 20 – 22 decembrie
andreja kuluncic, documenta zagreb, anca poterasu gallery

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 20 – 22 decembrie

Curatorial recomandă pentru acest weekend în București expoziții de desen, ceramică, arte vizuale reformulate în limbaj literar și care au în centru situri istorice neglijate din epoca Războiului Rece.

Dublă expunere la feminin

Dublă expunere la feminin” reunește la galeria Mobius câteva dintre cele mai importante voci feminine din literatura și arta contemporană din România.

Zece scriitoare întâlnesc lucrările a zece artiste contemporane. Fiecare autoare a fost invitată să dezvăluie un text deslușit în urma unei investigații personale, dintr-un număr infinit de narațiuni posibile pe care o operă de artă îl poate genera.

Expoziția reunește extrase din textele scrise de Ana Barton, Svetlana Cârstean, Anastasia Gavrilovici, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Moni Stănilă, Livia Ștefan, Tatiana Țîbuleac, expuse alături de lucrări ce fac parte din portofoliile artistelor Beatrice Arzoiu, Geta Brătescu, Suzana Dan, Hortensia Mi Kafchin, Sigalit Landau, Lea Rasovszky, Larisa Sitar, Norica Popescu, Ecaterina Vrana, Victoria Zidaru.

Ea poate fi vizitată până în 21 decembrie, vineri și sâmbătă, între orele 16:00 și 20:00.

Ați trădat partidul tocmai când ar fi trebuit să-l ajutați

Artista croată Andreja Kulunčić expune la Galeria Anca Poterașu până la 26 ianuarie.

Ați trădat partidul tocmai când ar fi trebuit să-l ajutați”, curatoriată de Irena Bekić și Anca Mihuleț, este parte a proiectului „Urme (in)vizibile. Memorii artistice ale Războiului Rece”, inițiat de Documenta Zagreb și organizat împreună cu Asociația Română pentru Artă Contemporană din București, Blockfrei din Viena și Memorialul Bautzner Straße din Dresda.

Proiectul își propune să implice artiști, cercetători, educatori, organe legislative și cetățeni într-un proces de reflectare, conservare și discutare a patrimoniului cultural european, concentrându-se asupra siturilor istorice neglijate din epoca Războiului Rece.

Expoziția poate fi vizitată, de miercuri până vineri, în intervalul orar 11:00 – 18:00, și sâmbăta, între orele 12:00 și 19:00.

Firul cu plumb/ Desene

Firul cu plumb/ Desene”, cu lucrări ale artistei Marcela Rădulescu, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, este deschisă la galeria Scemtovici & Benowitz.

Expoziția este dedicată desenului, practica sa de predilecție. Artista nu o abordează doar ca pe un mijloc de expresie, ci și ca pe un teren al experimentului, unde fiecare lucrare devine spațiu de dialog între material și imaterial, între structuri organizate și dezorganizate, punând în valoare subtilități ale lumii vizuale și fragilității umane. Acroșajul se articulează pe diferite teme care reprezintă credințele, căutările artistice și locul de pe care artista privește ceea ce o înconjoară, prin ochiul intern și prin cel „public”: Toiagul lui Moise, Echilibre fragile, Noduri, propriul Atelier și alter ego-ul său în poziția privitorului care scrutează și analizează lumea.
Selecția prezentată, deși nu se dorește a fi o retrospectivă, cuprinde preocupări și lucrări ale artistei realizate în ultimele trei decenii.

Expoziția cu vânzare rămâne deschisă până în 20 ianuarie 2025, cu program de vizitare vineri și sâmbătă, între 14:00 și 19:00, și duminica, între 12:00 și 16:00.

Sentimentul de acasă

Ceramista Lucia Lobonț expune la galeria Galateea până în 17 ianuarie o serie de lucrări sub titlul „Sentimentul de acasă”.

Expoziția curatoriată de Mónika Pădureţ amintește de căldura și oamenii dragi de acasă, de jocurile si poveștile uitate ale copilăriei. Ea poate fi vizitată,  în zilele de luni, miercuri și vineri, de la 16:00 la 20:00, și martea și joia, de la 12:00 la 16:00.

Fotografie principală: „Urme (in)vizibile. Memorii artistice ale Războiului Rece”;credit: Ivo Martinović/ Documenta Zagreb