Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 21 – 23 iulie
theodoulos gregoriou, 2, mnac, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 21 – 23 iulie

Galeriile și muzeele de artă bucureștene provoacă, prin inedite prezentări de pictură și instalație, la reflecție. Dintre activările prezentate în oraș, curatorial.ro a selectat câteva expoziții de vizitat în acest sfârșit de săptămână.

Libertate greșită

Kulterra Gallery găzduiește, începând cu 21 iulie, expoziția „Wrong Freedom” a artistei Gizella Popescu, ce relevă două studii asupra condiției umane și artistice.

Lucrările Gizellei Popescu reflectă, deopotrivă, o critică și o introspecție asupra modului în care percepem moștenirea estetică, raportat la valorile actuale ale societății, în general, și ale artei contemporane, în particular.

În practica ei recentă, artista explorează, într-un stil fluid și ușor ironic, arhetipurile umane tradiționale și contemporane, punând accent atât pe diluarea memoriei colective, cât și pe căutările de descifrare a sensului din perspectiva omului contemporan.

Ordine stranie

Seria de instalații „Uncanny Order”, cel mai nou proiect de cercetare și de producție artistică derulat de Asociația Qolony, e prezentat la galeria Mobius până la finalul lunii.

Demersul a avut ca punct de pornire frecventa preluare superficială și adesea eronată în artă (dar și în alte arii culturale) a unor concepte și idei din lumea științei – de pildă, teoria haosului e cunoscută publicului larg mai degrabă prin alegoria efectului fluture (butterfly effect).

Lucrările realizate de echipa de artiști formată din Floriama Cândea, Claudia Chiriță și Cătălin Crețu, împreună cu programatorul Cristian Bălaș și cercetătorii Marian Zamfirescu și Ionuț Andrei Relu, deschid discuția nu doar despre condițiile în care sincronizarea are loc și se menține, cât și despre rolul spectatorului în aceste contexte: atât ca factor perturbator, dar și ca facilitator sau executant al sincronizării. Instalațiile au în comun diverse elemente estetice din sfera vizualului și a sonorului: repetarea unor forme geometrice, cromatica, armonizarea semnalelor audio emise de lucrări.

În plus, Art Safari Love Edition, la Palatul Dacia-România, „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”, la Muzeul Colecțiilor de Artă, și cele 11 expoziții de la Muzeul Național de Artă Contemporană, deschise până în toamnă, nu trebuie ratate.

Foto: „Theodoulos Gregoriou: Geografie mentală: Constelații” @ MNAC, curatorial.ro