Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 24 – 26 ianuarie
mnir, eugen ispir

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 24 – 26 ianuarie

Pictură, grafică și instalație sunt atributele expozițiilor recomandate de curatorial spre vizitare weekendul acesta în București. În plus, mai multe muzee – precum Palatul Suțu și Casa Filipescu-Cesianu – sunt deschise în ziua de 24 ianuarie, sărbătoare națională ce marchează Unirea Principatelor.

Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir

Muzeul Național de Istorie a României propune, începând cu 24 ianuarie și până la 20 februarie, micro-expoziția „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)”.

Expoziția are o dublă însemnătate și substrat, omagiind nu doar Unirea, ci și moștenirea artistică a unui pictor puțin cunoscut – Eugen Ispir. Cu acest prilej, sunt expuse pentru prima dată șase lucrări de artă plastică din patrimoniul muzeului pe care artistul le-a consacrat temei Unirii Principatelor.

Trei picturi în ulei pe carton și trei lucrări de artă grafică realizate în tempera pe carton se remarcă nu doar prin caracterul inedit, ci și prin ocurența subiectului lor în întreaga operă artistică a pictorului Eugen Ispir. Cu o predilecție spre naturi statice și peisaje, cu incursiuni discrete în genul portretului, manifestările tributare evenimentelor istorice sunt conjuncturale și periferice în raport cu temele de interes.

Micro-expoziția poate fi vizitată, de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 și 17ꓽ00.

Antopia, în viziunea a 18 artiști emergenți

Optsprezece artiști emergenți își redau în lucrări perspectivele asupra propriei mortalități și asupra vulnerabilității umane în fața inevitabilității unui sfârșit fizic, emoțional sau al rațiunii umane. Ele sunt reunite în expoziția „Antopia” de la UNAgaleria.

Antopia, termen rezultat din jocul de cuvinte anti-utopia-distopia, exprimă omniprezentul sentiment de îngrijorare în privința viitorului lumii în care trăim.

Expoziția este deschisă, cu acces liber, în spațiul de la Combinatul Fondului Plastic, până la 2 februarie, de miercuri până duminică, între 10:00 și 18:00.

Expun artiștii Zari Avramovici, Alex Cordu, Maria Sabina Cosmaciuc, Marius Damian, Mihnea Dămăceanu, Dan Dumănoiu, Matei Emanuel, Maria Eross, Teodora Ionescu, Rebeca Ionescu, Alexandra Lăduncă, Gabriela Matei, Tiberiu Necula, Ingrid Nemțanu, Maria Onu, Andreea-Loredana Stanciu, Andrei Vartolomei și Mihai Voicu.

Olteneasca, de Dana Vodislav

„Olteneasca”, expoziție cu lucrări de pictură realizate de Dana Vodislav, este găzduită de Galeria Romană.

Artista, de la debutul expozițional al căreia se împlinesc anul acesta cinci decenii, explică: „Frumusețea mi-a condus pașii în viață! Frumosul, sub toate formele de manifestare în muzică, în caligrafie, în pictură, mi-a salvat sufletul! Am descoperit gustul picturii pe malurile Oltului, la Călimănești, pe la vreo 11 ani. Pictam verile în vacanțe la bunici în Gorj, pictam frunzele de nuc, mă atrăgeau ca un magnet…”

Expoziția poate fi vizitată, până la 1 februarie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbătă, între 10:00 și 15:00.

Foto: micro-expoziția „Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909 – 1974)” (c) MNIR