Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 25 – 27 august
Ultimul weekend de vară calendaristică aduce numeroase noi expoziții în Capitală, iar curatorial.ro recomandă: pictură murală marca Storck, istoria hanurilor bucureștene, instalații și performance-uri și artă psihopatologică.
„Istoria comerțului românesc”
Expoziția „Istoria comerțului românesc – pictura murală a Ceciliei Cuțescu Storck. Etape de creație și de restaurare” e deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck până pe 8 octombrie.
Curatoarea expoziției este muzeograful Irina Cîrstea explică: „Monumentalitatea a fost un deziderat și o mare pasiune a Ceciliei Cuțescu Storck, care și-a impus depășirea limitărilor picturii de șevalet și a creat impresionante picturi murale. Artista a lucrat aproape doi ani la execuția picturii «Istoria comerțului românesc», realizând înainte studii, desene pregătitoare, o machetă în ghips de doi metri înălțime. Pictura pe zidul din Aula Magna a fost finalizată în 15 noiembrie 1933, marcând 20 de ani de existență a Academiei de Înalte Studii Comerciale”.
În expoziție sunt prezentate schițe în creion și cărbune care sunt studii pentru pictura murală, alături de fotografii ilustrative pentru procesul de restaurare a lucrării.
„Hanurile uitate ale Bucureștilor”
Captivanta poveste a unor hanuri bucureștene ridicate în secolele XVII – XIX, astăzi dispărute în mare parte, este redată în expoziția „Hanurile uitate ale Bucureștilor”, deschisă la Palatul Suțu între 25 august și 29 octombrie.
Expoziția, realizată de Secția Istorie a Muzeului Municipiului București, include o parte din rezultatele cercetărilor făcute pe subiect, puse în relație cu documente din epocă, însemnări, planuri, litografii, picturi, fotografii și piese de colecție, care împreună vor introduce vizitatorul în fascinantul univers al hanurilor bucureștene.
„Corner Field”
„Corner Field”, primul solo show în vitrină semnat Chlorys, alături de o intervenție culinară, va avea vernisajul pe 25 august, începând cu ora 19:00, la galeria Suprainfinit.
Instalația regândește logica vitrinei în mediul urban, spații în care neoanele și reclamele anunță promisiunile consumerismului, adresând o nouă urgență a prezentului, aceea de fi angajat în momente prelungite de observație și repaus.
Expoziția va fi deschisă până pe 16 septembrie.
„Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion”
Lucrări de artă psihopatologică – pictură, desen şi gravură – sunt reunite sub titlul „Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion”, la Arcub Gabroveni, până pe 3 septembrie.
Expoziția cuprinde mai mult de 200 de lucrări de pictură, desene şi gravuri realizate de copii şi adulţi pacienţi ai unor spitale de psihiatrie din România. E găzduită de Sala Bolţilor de la demisolul Hanului Gabroveni.
„Art In/Sane. Culture, mental health and social inclusion” reprezintă o etapă preliminară dintr-un program mai amplu de colaborare internaţională în cadrul „Tartu 2024 – Capitală Europeană a Culturii”. Lucrări din expoziţie selectate de istoricul de artă Eva Laantee Reintamm şi de Mari Vallikivi, directorul Kondas Centre (Viljandi, Estonia), vor fi incluse în proiectul „Hidden Worlds Expanding” parte din „Tartu 2024”.
Până pe 30 august, Palatul Dacia-România găzduiește, pe lângă cele patru expoziții vernisate pe 30 iunie, sculptura „Sărutul”, realizată în 1907 de Constantin Brâncuși, iar pe durata acestei expoziții temporare Art Safari va avea program special de vizitare: zilnic, în intervalul orar 12:00 – 21:00, și program obișnuit de Night Tours (vinerea și sâmbăta, 22:00 – 01:00).