Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 27-28 iulie
Curatorial recomandă pentru ultimul weekend din luna iulie şi ultimul în care mai pot fi admirate capodoperele din expoziţiile Art Safari dar şi show-ul imersiv Van Gogh de la MINA.
Ultimul weekend Art Safari
Expoziția „Muzeul Secret”, care cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser și Constantin Piliuță, mai poate fi vizitată în acest weekend. Impresionanta colecţie de la Topalu a aparţinut medicului colecţionar Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), apropiat al marilor artişti români, pe care el a donat-o în memoria părinţilor, comunei sale natale Topalu (Dobrogea).
Şi Aurul de la Brukenthal este expus în premieră la București şi se mai poate vedea până în 28 iulie. Celebrul muzeu din Sibiu a adus o colecție extraordinară de piese preistorice, romane și medievale din aur, argint aurit și pietre prețioase, bijuterii și obiecte de cult realizate de meșteri aurari sibieni, ce strălucesc prin complexitatea tehnicilor și prin frumusețea motivelor decorative. Sunt expuse piese preistorice din aur, piese romane (bijuterii și monede), piese medievale timpurii (din secolele VI-VII), monede de aur bătute la Sibiu, inele cu gemă, podoabe săsești și obiecte de cult realizate de breasla aurarilor sibieni.
Expoziţia „Eustaţiu Stoenescu. Portretistul aristocraţiei” prezintă o operă vastă a artistului şi cuprinde instalaţii video şi de sunet.
Regi, regine, conducători de țară, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știință, precum și alte personalități marcante din România sunt reunite într-o expoziție aniversară – „Istoria României în 100 de portrete”.
Expoziţia „Atelierele Pangratti” cuprinde colecţia Ruxandrei Garofeanu (1944-2021), istoric şi critic de artă, una dintre importantele figuri ale vieţii culturale din România ultimilor 50 de ani. Aceasta pune în valoare creaţia unor personalităţi importante ale artei postmoderne româneşti, care au lucrat în atelierele Uniunii Artiştilor Plastici din strada Ermil Pangratti.
Tot în acest weekend, bucureştenii pot face „Picnic la muzeu”. În spaţiul de la parterul Palatului Dacia-România, publicul poate lua prânzul printre tablouri cu tematică de Francisc Gall, Francisc Şirato, Ipolit Strâmbu, Dimitrie Berea, Vasile Grigore, dar şi un Salvador Dali.
„Van Gogh, The Immersive Show” la MINA
Proiecții spectaculoase cu opere celebre precum „Noapte înstelată” și „Autoportret”, de Van Gogh, acompaniate de o coloană sonoră care va amplifica emoţiile exprimate de artist, pot fi admirate la MINA – Museum of Immersive New Art.
Vernisaj la MNTR
„La început a fost Cuvântul”, expoziție cu lucrări de pictură de Roxana Barbu, va fi găzduită de Sala „Irina Nicolau” a Muzeului Național al Țăranului Român. Vernisajul, care cuprinde un moment de performance al artistelor acrobate Raluca Badea și Gabriela Dincă, este programat în 27 iulie, la ora 17.00.
Expoziția reunește lucrări dezvoltate pe două puncte de referință: intenția autorului de a aduce în pictura sa spontaneitatea desenului de linie, experimentat în prealabil într-o grafică dominată de simplitatea formelor și instinctul pur de moment; cercetarea relației dintre parte și întreg, de tipul micro și macrocosmos.