Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 27 – 29 septembrie
Curatorial recomandă pentru acest sfârșit de săptămână, dintre numeroasele noi expoziții deschise în București, patru show-uri solo și colective care au protagoniști artiști români și străini.
Noi expoziții
Tehnologie, îngrijire și reflecție sunt elementele centrale ale „Places of Care”, deschisă la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” până în 12 octombrie, ce reunește lucrări realizate de patru artiști.
Expoziția reprezintă un proiect al Asociației Marginal care explorează relația tot mai complexă dintre oameni și inovațiile tehnologice, provocându-ne să reflectăm asupra modului în care ne raportăm la un ecosistem artificial aproape invizibil, dar omniprezent. Lucrările expuse chestionează rolul inovațiilor în viața noastră de zi cu zi, precum și impactul lor asupra mediului și societății.
Participă artiștii Antoni Rayzhekov (Austria/Bulgaria), Ioana Vreme Moser (Germania/România), Sabina Suru (România) și Mara Oglakci (România).
Galeria Catinca Tăbăcaru găzduiește prima expoziție solo a artistei Najax Harun (n. 1995, Somaliland). Ea prezintă „Unveiling” – picturi ce își au rădăcinile în experiențele ei din Somaliland după războiul civil, națiune care încă așteaptă recunoașterea internațională și care se confruntă cu structurile patriarhale opresive adesea înțelese greșit ca norme culturale. Najax Harun contestă marginalizarea femeilor și sfidează status quo-ul conservator.
În același timp, Ioana Sisea, prezintă în spațiul de proiect al galeriei un nou corp de ceramică care imită și ironizează cultul celebrității. Cu titlul „Previous Engagements”, instalația este inspirată de videoclipul „Falling Back” al lui Drake, în care cântărețul se căsătorește cu 23 de femei. Dubla expoziție poate fi vizitată până la 3 noiembrie.
Vernisaje
O altă dublă expoziție este vernisată la Suprainfinit în seara de 27 septembrie – în spațiul principal și în vitrina Sequence. Mai întâi, „In the splendour of fallen suns”, prima expoziție personală a Dariei Koltsova (n. 1987, Harkov, Ucraina) la galeria bucureșteană, cuprinde lucrări noi ale artistei. Sunt îmbinate sculpturi de vitraliu și sticlă într-un mediu imersiv.
Vitrina galeriei, Sequence, este ocupată de instalația multimedia „home is where the haunt is / the haunt is in landscape” a lui Vitaly Yankovy (Ucraina), o meditație neliniștitoare asupra hibridității peisajelor și a spațiului public. El lucrează cu mai multe medii precum video-eseu, animație, 3D, desen, readymade-uri, sculptură și sunet.
Coregrafa și dansatoarea Miriam Răducanu este subiectul unei ample expoziții documentare care marchează o sută de ani de la nașterea artistei și subliniază impactul pe care ea l-a avut asupra mai multor generații. Expoziția este deschisă în perioada 27 septembrie – 19 octombrie, la Rezidența9, unde au loc, pe parcurs, mai multe evenimente cu invitați speciali.
Foto: detaliu expoziție Daria Koltsova / Suprainfinit