Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 30 iunie – 2 iulie
Pictură, fotografie, instalație și desen, artă modernă și contemporană reprezintă atributele acestui weekend de vară în București. Curatorial.ro a făcut o selecție și recomandă:
Art Safari Love Edition
Patru expoziții cu opere de la National Portrait Gallery, cu lucrări de Constantin Artachino și Ion Alin Gheorghiu și creații contemporane de Ondine și Baraka reprezintă laolaltă Art Safari Love Edition: Noua ediție debutează la Palatul Dacia România pe 30 iunie.
„Love Stories”, cu mai mult de 100 de capodopere de unii ca Andy Warhol, Man Ray, Van Dyck și David Hockney aduse în premieră la București de la National Portrait Gallery din Londra, este prima expoziție din această ediție – o incursiune în intimitatea celor mai faimoase cupluri din secolul al XVI-lea până în prezent.
Seria recuperărilor marilor artiști români continuă cu pictorul Constantin Artachino (1870 – 1954), într-o expoziție organizată împreună cu Muzeul Municipiului București, cu o scenografie impresionantă semnată de Cosmin Florea.
O retrospectivă Ion Alin Gheorghiu (1929 – 2001), unul dintre cei mai importanți artiști postmoderni ai României, cuprinde picturi, sculpturi și atelierul lui, cu tot cu șevalet, adus de la Muzeul de Artă din Constanța.
Art Safari prezintă și o expoziție de artă contemporană românească curatoriată de Ruth Hibbard (Victoria and Albert Museum, Londra): „Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”.
Program de vizitare Art Safari Love Edition (30 iunie – 10 septembrie 2023): joi-duminică, de la 12:00 la 21:00. Tururi nocturne vor avea loc în fiecare vineri și sâmbătă, în intervalul orar 22:00 – 01:00.
Centenar Jean Paul Riopelle, la MARe
Un secol de la nașterea artistului Jean Paul Riopelle, pictor abstract și cel mai important și cel mai scump artist canadian ale cărui lucrări au fost vândute în licitații, este marcat la MARe / Muzeul de Artă Recentă prin expoziția „Bestiar Volant”.
Curatoriată de Yseult Riopelle, fiică a artistului, expoziția face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană” și e organizată în partenariat cu L’Institut de Cooperation Strategique Roumanie-Canada, în colaborare cu Galeria Simon Blais din Montreal şi cu participarea Fondation Jean Paul Riopelle.
Instituțiile au ales o tematică reprezentativă din opera lui Jean Paul Riopelle: gâştele albe de la Cap Tourmente. Cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981 – 1984 la Cap Tourmente, o rezervaţie naturală din Quebec (Canada).
Expoziția poate fi vizitată de miercuri până luni, între orele 11:00 și 19:00.
Relația omului cu natura, în lucrări de Sebastian Hosu
„Picnic by the Wayside”, expoziție cu lucrări realizate de Sebastian Hosu, va fi vernisată la Galeria Anca Poterașu pe 1 iulie, la ora 18:00.
Curatoriată de Rafaela Bîrlădeanu, expoziția este un discurs artistic despre explorarea vizuală a relației ființei umane cu natura. Experimentând cu diverse tehnici artistice, precum ulei pe pânză și lemn și cărbune uscat pe hârtie, noile lucrări redau apropieri și distanțări în percepția conexiunii dintre uman și non-uman.
Expoziția va fi deschisă până pe 1 august și va putea fi vizitată de joi până duminică, între orele 12:00 și 18:00.