Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 7 – 9 iunie
Noi expoziții de pictură, obiect și desen sunt deschise în București weekendul acesta, iar curatorial.ro recomandă patru show-uri care au în prim plan artiști promițători și artiști consacrați.
Vernisaj la Amzei Creative Corner
„Octopose”, expoziție cu lucrări de pictură realizate de Adrian Isaia, va fi vernisată la Amzei Creative Corner în 7 iunie, la ora 19:00, și poate fi vizitată până în 23 iunie, de joi până duminică, în intervalul orar 16:00 – 20:00.
Sunt prezentate aproximativ 15 lucrări în ulei realizate în 2022, o parte din seria începută în același an care cuprinde 20 de picturi.
Adrian Isaia, cu studii de artă și arhitectură, se inspiră din surse culturale diverse, literatură, istorie, artă, muzică și religie. În picturile lui, transformă inspirația vizuală în investigații psihologice al căror sens depășește propria lui experiență biografică. Folosește arta pentru a deconstrui și reasambla traume generaționale în modele funcționale. Lucrările sale se găsesc în colecții private din Europa și America.
„Octopose” este prima lui expoziție într-o galerie din București.
Georgeta Năpăruș, la Galeria Romană
Picturi, desene, fotografii și obiecte create de Georgeta Năpăruș (1930 – 1997) pe diverse suporturi – pânză, lemn, carton și textil – pe parcursul câtorva decenii sunt expuse la Galeria Romană până la 29 iunie.
Încăperile galeriei bucureștene găzduiesc puține lucrări, tocmai pentru a permite vizitatorului să observe în tihnă – de la manechinul intitulat „Perioada de tranziție” și „Personaje din făină”, la „Variațiuni pe tema anatomiei omenești”, „Maternitate (Adam și Eva)”, „Exercițiu” și obiecte ca „Abacul” și „Tabla de Go”.
Expoziția-concept este curatoriată de artistul Ion Grigorescu și poate fi vizitată, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, între 10:00 și 15:00.
Dinastia Orlova-Șibaev, la Arbor Art Room
Expoziția „Reuniune de familie”, dedicată dinastiei de artiști Orlova-Șibaev, care ocupă un loc important pe scena culturală a Basarabiei începând cu anii 1950, este deschisă la Arbor.art.room până în 30 iunie.
Din această familie de talente, formată din reprezentanții a trei generații de artiști, fac parte pictoriță Olga Orlova, regretatul maestru Iurii Șibaev, gemenii Nina Șibaeva, desenatoare și pedagog, și Alexandr Șibaev, fotograf, și juniorul familiei, artistul plastic și istoricul de artă Dmitri Șibaev.
Expoziția cuprinde lucrări de pictură, grafică și fotografie și poate fi văzută ca o continuare a expoziției „Culorile «dezghețului». Satul basarabean în pictura anilor 1960”, deschisă în aprilie – mai la Muzeul Național al Țăranului Român, unde au fost expuse lucrările pictoriței Olga Orlova.
„Reuniune de familie” poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 17:00 – 19:00, și sâmbăta, de la 12:00 la 18:00.
Roman-pânze, la Kulterra
„Tot ce nimeni nu știe… cele care știu tot”, nou solo-show al artistei plastice Miruna Cojanu, un „roman-pânze” în 20 de povești, este găzduit de galeria bucureșteană Kulterra până în 6 iulie.
„Am simțit că această ultimă serie a mea de lucrări trebuie să reinterpreteze legătura fină între cuvânt – vizual – viață și am ales să construiesc un «roman-pânze» cu povești nespuse în cuvinte, ci în pictură, ale unor femei magice, adevărate-imaginate, răutăcioase-sfinte, libere-ascunse, obraznice-tăcute; pentru că fiecare personaj, într-o singură secundă de nemișcare, ascunde vieți.
În «Tot ce nimeni nu știe…cele care știu tot» sunt trăirile, poveștile, gândurile femeilor pe care le iubesc, care trăiesc fără frică de eșec, orgasm, trădare, tragedie sau exuberanță; asta vă spun fără cuvinte: câtă nevoie avem de cele care știu tot, care găsesc putere pentru tot ce au de făcut în lume și pentru tot ce lumea le-ar arunca în cale”, spune artista.
Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 12:00 – 18:00, și sâmbăta și duminica, de la 12:00 la 16:00.
Foto: expoziție Georgeta Năpăruș (c) Galeria Romană