Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 8 – 10 iulie
anca boeriu

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 8 – 10 iulie

Expoziții care prezintă artă în diverse medii, cu protagoniști consacrați ori emergenți, în muzee sau galerii bucureștene, fac parte din lista de recomandări întocmită de Curatorial pentru acest al doilea weekend al lunii iulie.

Jimmy Beans, la galeria Verticală

Jimmy Beans, artist vizual și co-fondator Celula de Artă/ atelier Wood Be Nice, expune timp de o lună la galeria Verticală. Lucrarea „Cheia Sol” este prezentă aici până pe 6 august.

Sculptura este o reprezentare artistică a unei chei introduse într-o încuietoare aflată pe sol. Numele lucrării este un joc de cuvinte, un mix între cheia Sol din muzică și sol – pământ.

Prin supradimensionarea ei, lucrarea vrea să atragă atenția asupra casei noastre mai mare care este în sensul cel mai practic – Pământul.

Erotism și dorință, la Combinatul Fondului Plastic

Expoziția „Lust is in The Air”, ce aduce laolaltă 85 de artiști care chestionează propria sexualitate, beneficiază de un dublu vernisaj, pe 8 iulie, la galeriile The Institute și Art Safe din cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Raluca Ilaria Demetrescu a adunat lucrările artiștilor între care se regăsesc nume consacrate și emergente.

„Explicite sau sugerate, subversive foarte serioase sau ludice, tragice, șocante, diafane, turbion de trăiri sunt expresiile artistice prin care actanții acestei expoziții se reprezintă în acest acroșaj”, spune Demetrescu despre lucrările ce pot fi admirate aici până pe 15 august.

Artă clasică și contemporană, la Galeria Romană

Expoziția de artă clasică și contemporană „Împreună în trecut, în prezent și-n viitor”, ce cuprinde lucrări de pictură și sculptură prin care este analizată cronologic istoria artei românești, este vernisată la Galeria Romană pe 8 iulie.

Pictorii care au creat Școala Românească de Arte Plastice și pictorii care transmit mai departe valorile acesteia vor sta alături pe simezele galeriei.

Lucrările de pictură și sculptură expuse îndeamnă privitorul la o introspecție, spun organizatorii. Analizând cronologic istoria artei românești, se creează o punte și un dialog între întemeietorii Școlii românești de pictură, discipolii lor și artiștii contemporani.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 august.

Muzeul Național Cotroceni, la aniversare

Muzeul Național Cotroceni, la a 31-a aniversare, oferă pe 10 iulie acces fără programare, în regim de gratuitate. MNC poate fi vizitat astfel în intervalul 09:00 – 17:30 (ultima oră de intrare fiind 17.00).

Turul cuprinde: Spațiile Medievale care, în prezent, găzduiesc expoziția temporară a artistei Ileana Dana Marinescu – „Sosia Mea”, etajul I al muzeului, unde se regăsesc saloanele oficiale regale și Pivnița în care se află expoziția permanentă „A fost odată la Cotroceni”.

Pe tot parcursul traseului de vizitare, publicul va putea solicita și va primi informații de la specialiștii muzeului, care se vor afla în fiecare dintre spațiile deschise.

Artiști francezi şi români, la ARCUB – Hanul Gabroveni

Treizeci și șapte de artiști francezi de la galeria pariziană de artă Rivoli 59 şi douăzeci de artişti români expun, în perioada 7 – 18 iulie, la ARCUB – Hanul Gabroveni sub titlul „Km 0 al Artei Contemporane”.

Expoziţia „Km 0 al Artei Contemporane” prezintă mai mult de 60 de lucrări din medii diverse, precum pictură, sculptură, colaj sau new media, ce abordează problematici actuale ale societăţii contemporane, precum protejarea mediului înconjurător, toleranță, feminism, solidaritate și pace.

Dacă lucrările artiștilor francezi propun publicului bucureștean o incursiune în diversitatea artei contemporane europene printr-o explozie de ritm și culoare, lumină și mișcare, lucrările artiștilor români reiau tema Bestiarului artistic, adaptată anului 2022.

Dialogul artistic se va finaliza în perioada 2 – 19 septembrie, prin prezentarea expoziției la Galeria Rivoli 59 din Paris.

Anca Boeriu, la Galateca

Artista Anca Boeriu expune până pe 15 august, la galeria bucureșteană Galateca, o serie de lucrări realizate în diverse tehnici.

Cu titlul „Mood Board” (foto), potrivit galeriei, ea prezintă un panou cu gânduri, sentimente și amintiri, „într-o aparentă dezordine, ordonată de rigoarea unei linii roșii”.

Lucrări de Mihai Florea, la Palatul Suțu

Expoziția „Crossroads – A Time-lapse of Bucharest”, cu lucrări de Mihai Florea, este prezentată de Anaid Art Gallery la Palatul Suțu începând cu 8 iulie.

Expoziția, al cărei curator este Diana Dochia, poate fi vizitată în perioada 8 iulie – 28 august 2022, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00, în holul Muzeului Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

Seria de picturi „Crossroads” imaginează un oraş într-un prezent continuu, în care elemente din trecut se întrepătrund cu elemente din prezent. Peste clădirile emblematice ale oraşului Bucureşti – arcul de triumf, teatrul, muzeul de istorie – se suprapun personajele feminine decupate din epoci şi istorii diferite pentru a sublinia coexistenţa unui set ipotetic de universuri multiple posibile care alcătuiesc întrega realitate.

Pe lângă acestea, nu trebuie ratate Art Safari, cu cinci expoziții deschise de joi până duminică, până pe 7 august, inclusiv cu exponate de la Muzeul „Antipa”, expoziția „Eyelids”, cu lucrări de Felipe Cohen, deschisă la Gaep până pe 13 august, „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic”, la Muzeul Storck” până pe 17 iulie, și expozițiile din noul sezon al Muzeului Național de Artă Contemporană.