Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul brazilian Felipe Cohen, prima expoziție personală la Gaep din București
eyelids, felipe cohen, gaep

Artistul brazilian Felipe Cohen, prima expoziție personală la Gaep din București

Artistul brazilian Felipe Cohen va expune pentru prima dată la galeria bucureșteană Gaep începând cu 18 iunie, iar până pe 13 august aici vor putea fi admirate picturi din seria „Eyelids”, născută din interesul lui pentru manifestările luminii în natură.

Cohen cercetează de zece ani lumina și capacitatea ei de a crea culori și de a dematerializa orizontul, de a evidenția forme. El explorează dinamica dintre lumină, spațiu și timp prin abstractizarea și geometrizarea peisajului. Felul în care folosește formele și culorile transcende precizia geometrică și infuzează lucrările cu un sentiment poetic.

Esențială în practica lui Felipe Cohen este abordarea peisajului ca un corp fizic. Fiecare pictură reprezintă o variațiune pe tema intersectării dintre cercuri – forma predominantă în serie – și linii orizontale.

La București vor fi prezentate 13 picturi noi din seria „Eyelids”. Similar obiectelor sculptate de tip cutii-vitrină pe care le face de un deceniu, aceste compoziții sunt inspirate de apusul soarelui într-un orizont lichid.

Cine este Felipe Cohen

Felipe Cohen (n. 1976, trăiește și lucrează în São Paulo, Brazilia) este câștigătorul mai multor premii – illy SustainArt Award la ARCOmadrid (2016), Atos Visuais Funarte (2007) și Fiat Mostra Brasil (2006) – și cvadruplu nominalizat la PIPA Prize în Brazilia (2016, 2013, 2012, 2010).

Lucrările lui se află în colecții ale unor instituții ca Museu de Arte Moderna de São Paulo, Museu de Arte do Rio și SMoCA: Scottsdale Museum of Contemporary Art.

Printre expozițiile personale recente se numără: „Sol que abre o céu” (Galeria Silvia Cintra + Box4, Rio de Janeiro, 2022), „Pálpebra” (Galeria Millan, São Paulo, 2021), „Broken Light” (Ivorypress, Madrid, 2018), „Luz Partida” (Galeria Cavalo, Rio de Janeiro, 2017) și „Ocidente” (Kubikgallery, Porto, 2017).

Galeria Gaep

Fondată în 2014, galeria Gaep a găzduit 35 expoziții în format fizic și 6 online. Reprezintă și colaborează cu 14 artiști și a participat la 24 la târguri internaționale de artă. Gaep dispune de 500 mp de spațiu expozițional într-o clădire istorică din str. Plantelor 50.