Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 9 – 11 decembrie
Curatorial.ro recomandă pentru acest weekend mai multe expoziții ce nu trebuie ratate în București. Este vorba despre prezentări în spații convenționale și neconvenționale. Dacă acesta este ultimul weekend în care mai este deschisă a zecea ediție Art Safari, este și primul din sezonul expozițional de iarnă de la MNAC. Doisprezece artiști expun la Gaep, timp în care Celula de Artă își schimbă din nou exponatele.
The Domino Effect 3, la Gaep
Răzvan Anton, Răzvan Botiș, Vlatka Horvat, Kristina Horvat Blažinović, Alina Manolache, Sebastian Moldovan, Damir Očko, Diogo Pimentão, Mihai Plătică, Mihai Șovăială, Marko Tadić și Ignacio Uriarte expun la galeria bucureșteană Gaep până pe 28 ianuarie 2023.
„The Domino Effect 3”, o expoziție care aduce laolaltă șase artiști reprezentați de galerie și șase artiști invitați de aceștia: Răzvan Anton → Mihai Șovăială; Vlatka Horvat → Kristina Horvat Blažinović; Sebastian Moldovan → Alina Manolache; Damir Očko → Marko Tadić; Mihai Plătică → Răzvan Botiș; Ignacio Uriarte → Diogo Pimentão.
Articulată în jurul ideilor de afinitate și conexiune, ea se adaugă celor două expoziții anterioare – „The Domino Effect” (2020) și „The Domino Effect 2” (2021) – care au creat o reacție în lanț între artiști, încurajând dialogul și schimbul colaborativ.
Art Safari #10, la final
Weekendul acesta este ultimul în care poate fi vizitat Art Safari, la Palatul Dacia-România.
Expoziții cu lucrări ale artiștilor John Constable, Ștefan Popescu, Lilian Theil și Mihai Mureșan sunt incluse în programul celei de-a zecea ediții Art Safari, deschisă până pe 11 decembrie.
În contextul unui parteneriat cu Victoria & Albert Museum din Londra, lucrări valoroase semnate de artistul britanic John Constable sunt expuse în premieră la București. Alături de acestea stau și opere de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough și Jacob van Ruisdael din colecția pictorului peisagist.
Pavilionul Românesc cuprinde trei expoziții – Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești, Lilian Theil, artistă în vârstă de 90 de ani din Sighișoara, și Mihai Mureșan, pictor neorealist clujean.
Acestea sunt completate de o expoziție de afiș coreean, „Korean Beauty. Poster Art”, semnată de Byoungil Sun.
Muzeul Național de Artă Contemporană
MNAC a inaugurat pe 8 decembrie sezonul expozițional de iarnă, iar pe cele cinci niveluri pot fi vizitate zece expoziții.
O expoziţie de fotografie a lui Dani Ghercă (foto); o instalaţie melancolică semnată de Dorina Horătău, expertă în instrumentarea plastică a elementelor naturale; retrospectiva Ion Grigorescu, probabil cel mai important artist vizual în viaţă din România; expoziţia Leviathan – un proiect multi-disciplinar care combină depozitele de artă cu zone de expunere temporară și activităţile educaționale; retrospectiva Ștefan Câlția – surpriza sezonului – o expoziţie care oferă o imagine nouă, neașteptată asupra acestui pictor consacrat, prezent acum și cu excepţionala sa operă grafică; cele 400 de portrete create de artistul Vasile Mureșan – Murivale; o instalaţie site-specific (pictură și desen) a artistei Ana Maria Micu; o serie de fotografii Polaroid ale lui Charif Benhelima, în care abordează teme ca memoria și uitarea, politicile de reprezentare, identitate și dezrădăcinare, în Auditorium; o nouă expoziție colectivă a studenţilor și absolvenţilor Universităţii Naţionale de Arte din București, în spaţiul Dialog, iar pe scara interioară – Urban Steps, primul proiect complex de Urban & Street Art, curatoriat și găzduit de o instituție muzeală de artă din România.
Constantin Flondor, la Galeria Romană
O expoziție cu lucrări de desen și pictură realizate de Constantin Flondor este deschisă la Galeria Romană până pe 4 ianuarie.
Prin „Orice drum e un ocoliș”, artistul îl face părtaș pe privitorul operei sale la realitatea pe care o desemnăm – negăsind cuvinte mai potrivite – prin sintagma „mister al creației”, duppă cum apreciază prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu în prezentarea expoziției.
Sergiu Georgian Mazerschi, la Celula de Artă
Artistul plastic Sergiu Georgian Mazerschi expune la Celula de Artă din 10 decembrie până pe 23 decembrie.
„Alo! Cine-i?!?” este un detaliu dintr-o lucrare ce prezintă o lume ireală, o metaforă a lumii în care trăim. Personajul principal, fata care vorbește la telefon, poate fi oricine, un personaj care nu se regăsește printre atât de multe alte personalități reprezentate vizual de alte ființe, oameni care nu se regăsesc în anumite momente/situații ale vieții.
Sergiu Georgian Mazerschi se exprimă în diferite medii: artă de șevalet, murale, design grafic, decorațiuni, tatuaje. Semnătura lui artistică ce se regăsește în toate formele de exprimare o reprezintă sticker-ul, ca metaforă a modului în care interacționează oamenii.