Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 9 – 11 februarie
ioan aurel muresan, expo mnac, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 9 – 11 februarie

Picturi și desene ale uneia dintre cele mai importante figuri ale optzecismului românesc, dar și instalații și sculptură, ceramică, artă murală și design semnate de artiști emergenți fac obiectul unor expoziții din București recomandate de curatorial.ro pentru acest final de săptămână.

Povestiri de sub pod

Seria de picturi „Povestiri de sub pod” (foto) a lui Ioan Aurel Mureșan, figură centrală a optzecismului românesc, este prezentată la etajul al patrulea al Muzeului Național de Artă Contemporană până la 31 martie, finalul sezonului expozițional actual.

Inspirată de melodia „Bridge over Trouble Water” a duo-ului Simon & Garfunkel, seria de picturi cuprinde unsprezece istorisiri realizate în anii 2021 și 2022. Imaginile sunt însoțite de 11 elegii, poezii scrise de Ioan Aurel Mureșan în urmă cu mai bine de 40 de ani.

Alături de acestea stau aproximativ 15 lucrări din anii 1980 ale artistului – desen, guașă și tehnică mixtă.

Cei noi, la MARe

Șaizeci și șase de lucrări realizate de 41 de tineri artiști, absolvenți și studenți din cele mai importante patru centre artistice naționale – Iași, București, Timișoara și Cluj-Napoca -, sunt amplasate pe patru niveluri ale MARe/Muzeul de Artă Recentă, care devin pentru trei luni o hartă a celor mai recente direcții, tendințe și personalități ale artei românești.

Expoziția, deschisă în perioada 9 februarie – 20 mai, este intitulată „Cei noi / Graduate Curated” și este curatoriată de Antonia Iordache și Erwin Kessler, acesta din urmă semnând conceptul prezentării.

Este prezentat ansamblul de practici, stiluri, idei, tehnici, subiecte și formule vizuale care individualizează generația actuală de artiști.

Instalație și video, la MNȚRplusC

Expoziția „Când trupurile noastre vor obosi, rădăcinile ne vor primi acasă” aduce în spațiul galeriei MNŢRplusC lucrări ale artistei Oana Tudose, în perioada 10 februarie – 10 aprilie.

Ea invită la o reflecție în ceea ce privește originea, aprecierea și exploatarea unor materiale diferite, alăturate paradoxal, și care construiesc într-un echilibru surprinzător opere fragile și elegante.

În expoziție este prezentat și un video de Alina Tofan, în care artista prezintă un performance în natură. Acesta are rolul de a sublinia imixtiunea abuzivă a activităților umane în ecosistemul natural.