Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 9 – 11 septembrie
Artiștii tineri iau cu asalt galerii din București, în timp ce sculptorițele sunt aduse în prim-plan la Palatul Suțu, patrimoniul este celebrat la MNAR și banda desenată este în focus în trei spații din Capitală.
Pentru acest weekend, Curatorial a selectat câteva expoziții de vizitat.
Sculptură, la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București propune toamna aceasta un regal expozițional, urmând să prezinte trei expoziții inedite, dedicate unor valoroase femei-sculptor din România – Elena Surdu Stănescu, Henriette Cihoschi și Doina Lie.
Prima dintre acestea este deschisă pe 9 septembrie. „Atemporal”, cu lucrări de Elena Surdu Stănescu, e organizată în anul în care artista sărbătorește împlinirea a opt decenii de viață.
„Autoportret. Elena Surdu Stănescu – Atemporal – Sculptură” va fi deschisă până pe 9 octombrie, la Palatul Suțu.
Elena Surdu Stănescu are un palmares impresionant, cu mai mult de 45 de expoziții personale. A participat la expoziții de grup în România, dar a avut prezentări și în Italia, Franța, Spania, Portugalia, Indonezia, India, Emiratele Arabe Unite și în Coreea de Sud. A primit premii semnificative, precum cele din anii 2010 și 2012 care i-au încununat întreaga muncă: Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur, la „Saloanele Expoziției Internaționale de pictură, sculptură și mozaic”, la Cannes Azur.
Expoziția dedicată Elenei Surdu Stănescu cuprinde 65 de lucrări reprezentative pentru creația artistei, printre care și câteva sculpturi noi, prezentate în premieră absolută.
Artiste emergente, la galeria Gaep
Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr expun la galeria bucureșteană Gaep sub titlul „Ecologies of Repair”.
Vernisajul expoziției de grup este programat pe 10 septembrie, începând cu ora 16:00, și va include un performance al Stancăi Soare, intitulat „Our Daily Bread”.
Curatoarea expoziției deschise până pe 5 noiembrie este Adelina Luft.
Patrimoniul, în focus
Muzeul Naţional de Artă al României găzduiește, pe 10 septembrie, de Zilele Europene ale Patrimoniului şi de Ziua Națională a Cinematografiei, un program special care cuprinde ghidaje, vizite gratuite și o avanpremieră a filmului „Paradisul Naivilor”, de Copel Moscu.
Ediția de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului are ca temă centrală „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”. Pentru a celebra această zi în care muzeele au ca demers comun invitarea publicului pentru o mai bună cunoaștere a patrimoniului, MNAR oferă vizitatorilor acces gratuit în Sala Tronului, Scara Voievozilor și Sufrageria Regală, dar și o serie de ghidaje gratuite în aceste spații istorice, de la orele 11:00, 14:00 și 16:30.
În aceeaşi zi, în Sala Auditorium, de la ora 19:00, va avea loc proiecția în avanpremieră a filmului documentar „Paradisul Naivilor”, de Copel Moscu.
Documentarul descoperă universuri neașteptate care se deschid către pictura naivă, pictura de icoane, sculptură şi spiritualitate.
Livrare gentilomă, la Celula de Artă
Celula de Artă, spațiul-acvariu din centrul Bucureștiului, găzduiește expoziția „Cavalry Delivery” a tânărului artist Emanuel Matei.
Expoziția reprezintă cel de-al doilea eveniment solo al artistului și va putea fi văzută până pe 24 septembrie, la orice oră.
„Artist emergent cu o viziune originală, recognoscibilă, ironizează apucăturile noastre consumeriste și pune spre lume o oglindă în care se reflectă, prin suprapuneri, arsenalul din dotarea unui cavaler medieval și estetica unor produse de serie din zilele noastre. (…) Artistul își propune să ne livreze prin arta sa glume cu substrat social și imagini de luptă ironic redirecționate către lume”, spune Raluca Ilaria Demetrescu, curatoarea expoziției.
Revoluția din ‘89, în BD
București ComicsFest este programat să aibă loc pe 10 și 11 septembrie, iar din program fac parte expoziții, sesiuni de desen, prezentări, testări de tablete grafice și ateliere de bandă desenată.
Centrul festivalului este la Comics Club (str. Nerva Traian 4), însă anul acesta evenimentul are două spații partenere, iar Red Goblin (str. Știrbei Vodă 4) va găzdui expoziția „Istorii din ’89 în benzi desenate”, dedicată albumului editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și desenat de 39 de autori români, fiecare dintre ei spunând o poveste în benzi desenate despre Decembrie 1989.
1UP Gamers Pub (str. Mendeleev 29) va găzdui expoziția aniversară „Revista Comics”.
La București ComicsFest vor fi expuși mai mult de 70 de autori și proiecte de benzi desenate, 20 dintre ei se vor afla și la Aleea Artiștilor, iar programul cuprinde animații, sesiuni de live drawing și chiar un moment de magie.
Foto: lucrare Stanca Soare/ Gaep