Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Recomandările curatorial.ro – Transformarea monumentelor în timp, poluare emoțională și un album de familie
monuments in time, curatorial.ro

Recomandările curatorial.ro – Transformarea monumentelor în timp, poluare emoțională și un album de familie

Curatorial recomandă pentru weekendul acesta trei noi expoziții deschise în galerii din București care abordează teme și medii diferite – de la monumente și transformarea lor în timp până la moștenirea lăsată de o familie de artiști basarabeni, de la fotografie și video la pictură și colaj.

Monuments in Time

Monuments in Time(foto), proiect artistic de amploare ce are în centru creația artistei vizuale Aurelia Mihai, a debutat în Pavilion 32 de la Institutul Gothe cu o expoziție în două părți. Curatoriată de Cristina Bută, expoziția reflectă asupra evoluției ideii de monument în practica artistei, cunoscută pentru operele sale experimentale aflate la intersecția dintre artele vizuale și cinematografice.

În prim-plan se află „Lupoaica/ Lupa Capitolina”, monument care se găsește peste tot în lume, cu mai mult de 65 de replici, în România fiind cele mai multe. Pe lângă printuri de mari dimensiuni cu fotografii ale monumentului realizate în diverse orașe din țară, în Germania, Italia și Japonia, sunt proiectate trei filme scurte care abordează tema monumentului.

Expoziția de la Goethe e deschisă până la 10 octombrie, putând fi vizitată marțea, miercurea și vinerea, între orele 14:00 și 19:00, joia, între 14:00 și 20:00, și sâmbăta, între 10:00 și 14:00.

A doua parte a proiectului, „Living Monuments” (I și II, 2024), e reprezentată de o instalație pe patru canale prezentată în spațiul galeriei Sector 1, în perioada  5 septembrie –  5 octombrie 2024. Situată între performance și film, „Living Monuments” reflectă asupra legăturilor invizibile dintre oameni și locuri prin punerea în scenă a unor „monumente vii” în mediul urban.

Emotional Pollution

Emotional Pollution”, solo show Otto Constantin, e găzduită de Galeria Creart până în 13 septembrie. Curatoriată de Ana Daniela Sultana, expoziția care are în centru simbolul inimii aduce în atenție lucrări recente de pictură și colaj textil ale artistului.

Seria vorbește despre conștientizarea responsabilității noastre asupra felului în care îi afectăm pe ceilalți prin stările și emoțiile noastre. Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 09:00 și 17:00.

Album de familie

Album de familie «Sainciuc Rusu Ciobanu»”, cu creațiile „intime” ale celei mai valoroase dinastii de artiști din Chișinău, e găzduită de Arbor.art.room până la 15 septembrie.

Aceasta este prima expoziție care reunește în afara căminului familial creațiile de valoare sentimentală ale celei mai distinse dinastii de artiști din stânga Prutului – pictorii Valentina Rusu Ciobanu și Glebus Sainciuc, fiul lor Lică Sainciuc.

Sunt aduse laolaltă fotografii, documente și mărturii scrise despre viața familială și artistică a dinastiei Sainciuc – Rusu Ciobanu, numeroase portrete de familie și lucrări importante ale celor trei.

Expoziția poate fi vizitată de miercuri până vineri, între orele 15:00 și 18:00, și sâmbăta, între 12:00 și 18:00.

Credit foto: curatorial.ro