Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Record pentru un desen de Michelangelo
desen michelangelo

Record pentru un desen de Michelangelo

Un desen de Michelangelo a fost adjudecat la 23 de milioane de euro, cu taxe, la Christie’s Paris, un record pentru un desen al maestrului italian, potrivit casei de vânzări.

Datând de la sfârşitul secolului XV, acest desen ce reprezintă un bărbat nud, în picioare, încadrat de alte două personaje în fundal, a fost realizat cu stilou şi cerneală maro.

Desenul a fost pus în vânzare în 1907, la  Hôtel Drouot, la Paris, ca fiind clasificat „Şcoala lui Michelangelo”, înainte de a fi atribuit abia în 2019, în cadrul unui inventar pentru o colecţie privată franceză.

Inspirat de o frescă a lui Masaccio

Această vânzare la licitaţie în Paris depăşeşte recordul atins pentru un desen al celebrului pictor şi sculptor italian, stabilit până în prezent în iulie 2000 de „The Risen Christ” (8,1 milioane de lire sterline, adică 9,5 milioane de euro) la Christie’s Londra, potrivit casei de licitaţie.

De dimensiunea unei foi A4, pare să fie inspirat de o frescă a pictorului Masaccio („Le baptême des neophytes”) şi ilustrează interesul lui Michelangelo pentru reprezentarea corpului masculin.

În septembrie 2019, a fost declarant „comoară naţională” pentru patrimoniul francez, ceea ce interzice orice ieşire de pe teritoriul naţional timp de 30 de luni şi dă statului francez şi muzeelor sale oportunitatea de a-l cumpăra.