Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ. Art Safari #11, în avanpremieră – Traseu și ponturi
art safari, 2023, curatorial.ro

REPORTAJ. Art Safari #11, în avanpremieră – Traseu și ponturi

Primul sezon expozițional Art Safari de anul acesta debutează pe 10 februarie, la Palatul Dacia-România din București, unde, până la jumătatea lunii mai, pot fi admirate mai mult de șase sute de lucrări semnate, între alții, de Ion Theodorescu-Sion, Joaquin Sorolla și Mircea Cantor.

Dispuse pe două niveluri, cele patru expoziții cuprinse în cea de-a 11-a ediție Art Safari marchează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882 – 1939) și maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism. Artistul român multipremiat Mircea Cantor revine la Art Safari în expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, având ca focus unul dintre cele mai prestigioase premii dedicate artei din lume, Prix Marcel Duchamp. Iar „Young Blood 2.0” aduce laolaltă cele mai noi realizări în arta românească.

Întreg turul, efectuat în avanpremieră de curatorial.ro, durează puțin peste două ore.

Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste

Lucrări de pictură, câteva fotografii și obiecte din colecții private și de la muzee din țară sunt dispuse în șapte încăperi dedicate lui Ion Theodorescu-Sion.

i t sion, iarna in bucuresti, curatorial.ro

„Iarna în București” (1920 – 1922) și „Iarna în București (1911), curatorial.ro

Printre exponate se remarcă două „ierni în București” (1911; 1922), flori, portrete, nuduri, natură statică, autoportrete, scene din viața teatrului, peisaje, lumea satului, războiul și Dunărea.

Ion Theodorescu-Sion, un artist complex, strâns legat de Franța, a experimentat de-a lungul întregii vieți, trecând prin diverse curente și stiluri. A fost unul dintre descoperitorii Balcicului, redat în expozitia de la București, asa cum este și coasta de sud a Franței.

A luptat și în Primul Război Mondial, unionist convins, el a fost și functionar de stat, în Ministerul Artelor, potrivit curatoarei Elena Olariu.

Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului

Lucrările aduse de curatoarea Helena Alonso în Art Safari provin din colecții private și de la câteva muzee spaniole. Cele mai multe își au originea în Colecția Pedrera Martinez (inclusiv „Odalisca” lui Joaquin Sorolla).

odalisca, joaquin sorolla, curatorial.ro

„Odaliscă”, Joaquin Sorolla, curatorial.ro

Expoziția este împărțită pe perioade – Orientalism, Lumina mediteraneană (unde marele absent este tocmai maestrul luminii, Sorolla), portrete, religie, scene de gen.

Se remarcă lucrările semnate Raimundo de Madrazo si Joaquin Agrasot, iar pentru că anul acesta este marcat centenarul morții lui Sorolla, cinci creații ale lui au ajuns la București.

Este o selecție de 45 de artiști spanioli care pot fi găsiți în cele mai importante muzee din Peninsulă. Este o expozitie a culorii, luminii, dar si a Orientului, cu picturi, desene în cerneala, acuarelă.

Pe lângă opera lor, este subliniată influența pe care au avut-o asupra artiștilor ce le-au urmat. Despre o viitoare colaborare cu Helena Alonso a vorbit Ioana Ciocan, director Art Safari, la conferința din 9 februarie. Ea a precizat că este posibil ca în 2024 să fie organizată la Art Safari o expoziție dedicată lui Salvador Dali.

The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize

Curatoarea franceză Daria de Beauvais a prezentat în avanpremieră expoziția colectivă realizată special pentru Art Safari.

Artiști nominalizați și recompensați cu Premiul Marcel Duchamp, din generatii diferite, vorbesc în lucrările lor despre istorie, memorie, este remarcată o pluralitate a mediilor – de la video la colaj, de la obiect la fotografie.

mircea cantor, rosace, art safari, curatorial.ro

„Rosace”, Mircea Cantor, curatorial.ro

Mircea Cantor, singurul român distins cu cel mai important premiu acordat de Franța pentru arta contemporană, în 2011, este prezent aici cu două lucrări – seria foto „Geta Brătescu’s Hand Series” (2014) și cu „Rosace” (scrumiere din cutii de sifon, plexiglas, aluminiu).

expo prix marcel duchamp, art safari, curatorial.ro

Daria de Beauvais, la Art Safari #11, curatorial.ro

Artiștii incluși în expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” sunt: Farah Atassi, Michel Blazy, Katinka Bock, Mircea Cantor, Clément Cogitore, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Enrique Ramírez, Thu-Van Tran, Tatiana Trouvé.

Young Blood 2.0

Realizată de Mihai Zgondoiu, aceasta este a doua expoziție cu noul val de artiști români după cea din 2019, prezentată tot la Art Safari.

young blood 2.0, art safari, curatorial.ro

Young Blood 2.0, curatorial.ro

Acum au fost aleși 65 de artiști cu viziuni diferite, din mai multe orașe universitare românești, cu desene și instalații new media.

matei emanuel, unreliable biscuit, art safari, curatorial.ro

„Unreliable Biscuit”, de Matei Emanuel, curatorial.ro

Program Art Safari (10 februarie – 14 mai 2023)

Joi-duminică – 12:00-21.00

Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00

Bilete: tickets.artsafari.ro (în perioada expozițiilor, biletele pot fi achiziționate și direct de la intrare)

Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București