Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Artă „cronică”, între dezbatere și meditație 
muzeul miklosi, timisoara, curatorial.ro

REPORTAJ – Artă „cronică”, între dezbatere și meditație 

„Chronic desire – Sete cronică”, expoziția colectivă centrală din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, reunește lucrări semnate de unii ca Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Dan Perjovschi și RomaMoMA (Ionela Mihaela Cîmpeanu, Sead Kazaxhiu).

Este o propunere de vocabulare ale privirii, simțirii și scrierii, care pot fi instrumente utile în lectura prezentului brutal, potrivit curatoarelor Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor. Această expoziție propune practici artistice care sondează istoria și pot aduce astfel în discuție momentul critic actual – politic și ecologic.

Împărțită în patru spații din oraș, muzee și monumente – Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Bastionul Maria Theresia, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania -, dar cuprinzând și instalații în spațiul public, expoziția reunește lucrări create de 35 de artiști.

Ea urmărește trei fire narative: Bunuri comune – Teritorii – Istorie și subiectivități, care se întrepătrund în cele patru spații acu istoriile acestora privind moștenirea militară și industrială a Timișoarei.

Artiștii participanți sunt: Ana Adam, Leonor Antunes, Tarek Atoui, Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Anca Bucur, Dana Catona, Lia Dostlieva & Andrii Dostliev, Saskia Holmkvist, Shilpa Gupta, Joan Jonas, Hiwa K, Zhanna Kadyrova, Ana Kun & Noemi Hügel, Susanna Jablonski & Santiago Mostyn, Adriana Lucaciu, Silvia Moldovan, Harun Morrison, Dan Perjovschi, Agnieszka Polska, Renée Renard, Marinella Senatore, Alexa Szekeres, Slavs & Tatars, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Rosa Whiteley, RomaMoMA (Ionela Mihaela Cîmpeanu & Sead Kazaxhiu).

Titlul indică, pe de o parte, o stare recurentă, persistentă și, pe de alta, face referire la dublul sens al cuvântului românesc „sete” (sete și dorință).

Expoziția poate fi vizitată până pe 23 aprilie 2023.

Comenduirea Garnizoanei

Spațiul dedicat expoziției în Comenduirea Garnizoanei găzduiește lucrări realizate în diverse materiale și tehnici – de la beton la spice de grâu, de la ziare la cadrane de ceas, de la carton la textile și piatră de râu.

ascultand aer, chronic desire, curatorial.ro

„Ascultând aer”, de Shilpa Gupta, credit foto: curatorial.ro

Una dintre cele mai impresionante instalații de aici este „Ascultând aer” (2019 – 2022), de Shilpa Gupta. Într-o încăpere întunecată, luminată vag de câteva becuri, instalația sonoră captivează și, cu intervenții neașteptate, tematizează speranța, rezistența, pasiunea și protestul.

insert, perjovschi, chronic desire, curatorial.ro

„Insert”, de Dan Perjovschi, credit foto: curatorial.ro

Perjovschi, Kadyrova, Cîmpeanu și Kazaxhiu vorbesc tot despre rezistență și protest, fie că este vorba despre rezistența artei, despre cea a culturii romilor, despre regiunea Transcarpatia.

Bastionul Maria Theresia

RomaMoMA, proiect de artă contemporană conceput de Institutul European al Romilor pentru Arte și Cultură și de OFF-Biennale Budapesta, prezintă la Bastion o bibliotecă – dinamică și nomadă – ce interacționează cu temele și contextele locale.

romamoma, bastion, chronic desire, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Ea cuprinde aproximativ 150 de volume despre patrimoniul cultural rom contemporan, iar colecția este în continuă evoluție. Aici, ea este activată prin pânza „Adiacent”, concepută pentru colectiv de artistul Daniel Baker.

jablonski, mostyn, bastion, chronic desire, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Segmentul expoziției de aici cuprinde și proiecția unui video de 15 minute, „Umdrehen”, realizat de Susanna Jablonski & Santiago Mostyn.

Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”

La Muzeul „Miklosi” sunt expuse mai multe instalații textile și instalații cu mâncare și farfurii aurite.

muzeul miklosi, chronic desire, curatorial.ro

Muzeul „Miklosi”, credit foto: curatorial.ro

„Scumpirile îmi taie pofta”, de Ana Kun & Noemi Hügel, este una dintre principalele exponate.

Palatul Ștefania

Palatul Totisz, Casa cu Maimuțe, Casa de Raport a Municipiului Timișoara sau, mai popular, Palatul Ștefania, este un imobil Art Nouveau finalizat în 1909.

palatul stefania, timisoara, curatorial.ro

Palatul Ștefania, credit foto: curatorial.ro

Proprietate privată, în prezent, ansamblul monument istoric de categorie II pare abandonat. Deteriorat, cu tencuiala pe jumătate căzută, ca în cazul celor mai multe dintre clădirile Timișoarei, palatul este acum adus în atenție prin segmentul „Chronic desire” prezentat aici.

palatul stefania, chronic desire, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Instalații video, de sunet și lumini, alături de câteva lucrări de grafică și pictură ocupă două niveluri ale imobilului din apropierea Pieței Traian.

palatul stefania, timisoara, chronic desire, curatorial.ro

credit foto: curatorial.ro

Spații foarte diferite, la fel ca lucrările reunite, pe de-a-ntregul, „Chronic desire – Sete cronică” stârnește dialog, așa cum spun curatoarele, dar invită și la meditație. Ea va cuprinde, până în aprilie, performance-uri, ateliere, dezbateri, proiecții și activări.