Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  REPORTAJ – Arta românească de la Palatul Brukenthal
palatul brukenthal, curatorial

REPORTAJ – Arta românească de la Palatul Brukenthal

Palatul Brukenthal din Sibiu adăpostește o importantă colecție de artă europeană și o bună parte a etajului al doilea din Casa Albastră este dedicată artei românești.

Portrete, peisaje și natură moartă, dar și sculpturi, sutele de lucrări sunt dispuse cronologic începând cu secolul al XVIII-lea și până în modernism.

brukenthal, arta romaneasca, curatorial 1

De la Arthur Coulin, Fritz Schullerus, Emeric Tamas, Alexandru Popp și Octavian Smigelschi la Sava Henția, Marcel Iancu, Corneliu Mihăilescu, Hans Mattis-Teutsch, Max Herman Maxy, Elena Popea, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Jean Al. Steriadi.

brukenthal, arta romaneasca, curatorial 3

Șase lucrări de Theodor Aman se află pe simeze, unsprezece tablouri de Nicolae Grigorescu, opt ale lui Ștefan Luchian și patru de Ion Andreescu, iar colecția este completată de nume ca Sabin Popp, Vasile Popescu, Nicolae Dărăscu, Micaela Eleutheriade, Ion Theodorescu Sion, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Dumitru Ghiață, Corneliu Baba și Nicolae Tonitza.

brukenthal, arta romaneasca, tonitza, curatorial

Muzeul nu duce lipsă de vizitatori, fapt firesc, având în vedere că este simbol al orașului de pe Cibin. „Cei mai mulți vizitatori sunt din București”, ne-a spus un custode al galeriei de artă românească. Angajat al Muzeului de Artă Contemporană, unde vizitele au loc în regim special – trebuie anunțate cu 48 de ore înainte -, și colaborator pentru galeria din Brukenthal, el ne-a îndemnat să vedem și alte colecții importante din oraș: Muzeul de Istorie, Muzeul Farmaciei și Muzeul Astra. Un bun exemplu de promovare a Sibiului.

brukenthal, arta romaneasca, curatorial

Expoziţia permanentă de artă românească a fost deschisă în sălile Casei Albastre pe 25 noiembrie 2008. Pe simeze se regăsesc aproximativ 200 de tablouri din colecţiile de artă ale muzeului.

Circuitul expoziţional urmăreşte evoluţia picturii din România în perioada secolelor XVIII – XX, bazându-se pe principii cronologice şi stilistice în etalare, potrivit site-ului muzeului. Conceptul expoziţional evidenţiază comparativ şi sincronic artiştii reprezentativi ai artei naţionale şi ceea ce este caracteristic colecţiei Brukenthal: fondul de pictură transilvăneană (unul dintre cele mai bogate din ţară) întregit cu opere de mare valoare ale picturii româneşti moderne şi din perioada interbelică, până după jumătatea secolului al XX-lea.

Credit foto: curatorial.ro