REPORTAJ. Muzeul Storck – O colecție prețioasă, într-un imobil lăsat în voia sorții
Sculpturi, picturi și desene create de familia de artiști plastici Storck sunt adăpostite, în centrul Bucureștiului, de o casă construită la începutul secolului trecut, plină de farmec și care poartă picturi murale originale, însă afectată de trecerea vremii.
Peisajul care întâmpină vizitatorul nu este unul tocmai demn de moștenirea lăsată de familie. Obstacole sunt la tot pasul în curte, dale sărite din locul lor, lemne lăsate la întâmplare, trepte nesigure și vegetație neîngrijită.
Înăuntru, a fost vernisată recent o expoziție cu lucrări realizate de Cecilia Cuțescu Storck în care sunt redat peisaje de la Balcic și Cap Caliacra. Unele au fost expuse de-a lungul vremii, dar altele sunt prezentate publicului în premieră absolută.
La fel ca operele din colecția permanentă, acestea au fost expuse în condiții nefavorabile privitorului – lumina nu ajută în vreun fel la perceperea culorilor, iar totul pare lăsat la voia întâmplării. Și praful. În plus, poate fi lesne remarcat faptul că ramele unora dintre tablouri sunt rupte pe alocuri și cumva totul pare îmbâcsit.
Balcicul, atât de ofertant și de frumos pictat de artiști, inclusiv de Cuțescu-Storck, pare adus cu forța aici, într-un centru de capitală europeană în care o colecție de această factură ar fi trebuit să fie printre cele mai populare.
Unii vizitatori sunt norocoși, la plecare fiind îndemnați să vadă și curtea din spatele casei. „Mergeți și, după casă, vedeți un gang”, a spus persoana care vindea biletele. Gangul poate ușor să fie ratat, de teama a ceea ce îți poate ieși în cale pe aleea improvizată.
Altfel, în spatele unei porți ce pare închisă, există un loc cu câțiva copaci, unde iarba este îngrijită. Dar atât.
„Casa și curtea sunt ale proprietarilor… ei nu au bani să renoveze”, a adăugat angajatul muzeului. „Dacă le vor vinde primăriei, poate supraviețuiesc”.
Muzeul Municipiului București administrează colecția
Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele ei, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei. Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artişti între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici.
Karl Storck (1826-1887) – sculptor, a fost primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată de Theodor Aman. Este autorul primei sculpturi monumentale din Bucureşti, care se păstrează și astăzi – Spătarul Mihail Cantacuzino.
Carol Storck (1854-1926) – sculptor, fiul lui Karl Storck, este autorul a trei dintre alegoriile care decorează Palatul de Justiţie din Bucureşti şi al monumentului „Gen. Dr. Carol Davila”, aflat în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
Frederic Storck (1872-1942) – sculptor, fiul lui Karl Storck, a fost profesor la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
Cecilia Cuțescu Storck (1879-1969) – pictor, soția sculptorului Frederic Storck, a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura şi artele decorative în Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
Colecția „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. Acestora li se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.
În prezent, muzeul funcţionează în baza unui contract de comodat cu fraţii Alvaro şi Alexandru Botez, care au oferit imobilul din Strada Vasile Alecsandri, nr. 16, pentru expunerea şi conservarea colecţiei.
Aceasta este descrierea de pe site-ul Muzeului Municipiului București, de care el aparține.
În această ordine de idei, am solicitat MMB să ne ofere anumite informații. În așteptarea răspunsului reprezentanților instituției, expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” poate fi vizitată până pe 17 iulie 2022.