Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ – The H Gallery, cel mai nou spațiu din București pentru arta contemporană
expo hrisav, galeria h

REPORTAJ – The H Gallery, cel mai nou spațiu din București pentru arta contemporană

The H Gallery a fost inaugurată pe 25 mai și propune un schimb cu galerii locale și internaționale, mai exact expunerea artiștilor care sunt reprezentați de astfel de spații, dar și a unora independenți.

Conceptul este unul destul de nou pentru București, cel puțin, însă nu unic. Recent, a fost demarat programul „Feat. Kulterra”, prin care galeria de pe Stirbei Vodă primește la fiecare câteva săptămâni artiști ai altor spații de gen.

the h gallery, curatorial.ro

Credit foto: curatorial.ro

H, cea mai nouă galerie din București dedicată artei contemporane, este aflată la parterul unei clădiri de birouri din centrul orașului, pe Calea Victoriei, la numărul 109. Un spațiu generos, luminos și elegant.

Prima expoziție – „sfumato contemporan”

Primul care expune aici, pentru aproximativ o lună, este Lucian Hrisav. Cele zece lucrări ale lui prezentate sub numele „Semnal vs zgomot” sunt caracterizate de Dan Popescu, curator și proprietarul galeriei H’art, drept „un sfumato contemporan”.

„Lucian este din generația născută după 89. E spectaculos să vezi artiști care au ca familiaritate toată lumea internetului și a digitalului și toate avantajele tehnologice, el preluându-le și dând seama de ele printr-o tehnică foarte veche – pictura, pigmentul pe pânză”, a spus Popescu. „Ce îl diferențiază și îl face extrem de contemporan este faptul că ele sunt făcute cu spray. Problema cu spray-ul e că e varianta aerografului, dar mai democratică, și cea care e utilizată în special în muralele de exterior. Fiind utilizat în muralele de exterior, culorile sunt mult mai saturate, drept pentru care să poți să creezi o pictură de interior să aibă calități de cromatică temperată e o experiență, un rezultat în sine”.

Dan Popescu a continuat să explice: „Lucrul ăsta se realizează în special prin genul acesta de suprapuneri și transparență care ponderează puțin stridența culorilor de spray. E un fel de sfumato contemporan. Știm că e marea invenție a lui Leonardo – ce se întâmplă acolo e un anumit tip de difuzie a formelor, care aduce mai multă veracitate a imaginii”.

Lucian Hrisav este absolvent al Universității Naționale de Arte, departamentul de pictură și pictură murală, și coordonator al Centrului Artelor Vizuale Multimedia și Atelier35 în perioada 2018 – 2020.

the h gallery

Credit foto: curatorial.ro

Expoziția lui va putea fi vizitată la H începând cu 27 mai.

Despre alegerea de a prezenta lucrările lui Hrisav la galeria H, curatorul a spus: „Intenția a fost să ajutăm cumva să moșim un nou spațiu prin un artist tânăr. Dacă alegerea s-a dovedit a fi inspirată sau nu, să sperăm că vom putea să ne dăm seama peste vreo trei sau patru ani”.

Posibile proiecte viitoare cu Ambasada Israelului

La evenimentul de inaugurare au participat și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, care s-a declarat plăcut impresionat de lucrări și a vorbit despre modul în care ar trebui sprijiniți arta și artiștii contemporani, dar și Naomi Guttman, reprezentant al departamentului de Cultură de la Ambasada Israelului.

„Este o expoziție foarte interesantă. Mă fascinează culorile pe care le regăsesc în aceste tablouri și stilul aparte”, a declarat ea.

Guttman a subliniat că ambasadorul David Saranga, care momentan se află în Israel, este familiarizat cu spațiul H. „Împătimit al artei moderne, este la curent cu tot ce se întâmplă și noi suntem deschiși. Cu siguranță vom avea proiecte viitoare (aici, n.r.)”, a punctat reprezentanta ambasadei.

În noul spațiu, spune directoarea Elena Brasla, vor fi invitați „artiști care dezvoltă perspective unice și captivante, galeria detașându-se, pe cât posibil, de dezvoltarea unui alt traseu sec și steril, în care arta atârnă indiferentă”. Cu siguranță, timpul ne va arăta.