Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă cu 70 de picturi în ulei, pasteluri şi lucrări grafice de Pittner Olivér, la Palatul Culturii Târgu Mureş
pittner oliver

Retrospectivă cu 70 de picturi în ulei, pasteluri şi lucrări grafice de Pittner Olivér, la Palatul Culturii Târgu Mureş

Vernisajul expoziției retrospective Pittner Olivér (1911-1971) va avea loc vineri, 25 noiembrie, de la ora 17.00, în sălile de expoziții de la etajul II ale Palatului Culturii din Târgu Mureş.

Expoziţia cuprinde aproximativ 70 de picturi în ulei, pasteluri și lucrări grafice împrumutate din 23 de locuri diferite.

Lucrările provin din colecții publice și private din Germania, Ungaria și România, fiind însoțite de scrisori, documente și fotografii din arhiva familiei.

Cine a fost Pittner Olivér

Pittner Olivér (1911, Lupeni – 1971, Târgu Mureș) a aparținut acelei generații de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artiști din perioada interbelică.

S-a înscris în 1930 la Școala de pictură din Baia Mare, alăturându-se curând grupului de stânga. Activitatea acestuia a dus la exmatricularea mai multor tineri artiști din școală. Acești tineri rebeli (Agricola Lídia, Katz Márton, Csizér Lilla, Kahán Sára, Pittner Olivér, Vida Géza, Kazár László etc.) luptau nu doar pentru o societate mai dreaptă, ci și pentru dezvoltarea unei arte moderne, găsind inițial sinteza mesajului social și a stilului artistic în utilizarea culorilor puternice, în elaborarea rațional-constructivă și în tradiția cubistă. Grupul s-a dispersat repede iar stilul cubist, bine conturat al lui Pittner a cedat treptat locul unor pasteluri mai lirice, mai picturale.

În jurul anului 1941, Pittner a renunțat la pictură din cauza misiunilor sale ilegaliste și a reluat-o abia după un deceniu. Între timp, a lucrat ca director economic al teatrelor din Târgu Mureș și Oradea, iar apoi, după ce a fost îndepărtat și exclus din partid, a lucrat ca decorator la diverse întreprinderi. Dezamăgit de ordinea social-politică de după 1945 și respingând realismul socialist obligatoriu, Pittner a fost sprijinit în noul său început de prietenia și încurajarea tinerilor stabiliți la Târgu Mureș în anii 1960, în special de Balázs Imre și Nagy Pál.

Peisajele sale urbane din Sighișoara și Sibiu, care amintesc de cubism, prezintă scene de străzi aranjate auster într-o ordine aproape geometrică, în timp ce suprafețele reduse și sinuoase ale peisajului din zona Gheorgheni prezintă o înrudire cu peisajele lui Barcsay Jenő. A început seria de reprezentări simbolice, uneori suprarealiste, la mijlocul deceniului, redând imaginea unor copaci uscați și a unor rădăcini împletite și încâlcite. Unele dintre aceste picturi au fost expuse anual la expoziții de artă locale și județene, apoi în 1970, la Sala Dalles din București, alături de lucrările realizate de alți artiști din Târgu Mureş.

O singură expoziţie la Baia Mare

Pittner a organizat singura sa expoziție personală la Baia Mare, în 1934, prezentată apoi și la Satu Mare.

Expoziţia, curatoriată de György Szücs, istoric de artă la Galeria Națională Maghiară din Budapesta, va putea fi văzută în perioada 25 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023.