Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Retrospectivă Doru Drăgușin, la Arcub
doru dragusin arcub 2024

Retrospectivă Doru Drăgușin, la Arcub

O expoziție retrospectivă Doru Drăgușin, cu lucrări de grafică, pictură și sculptură ce acoperă temele preferate de artist, în special raportul dintre uman și divinitate, va fi deschisă în Sala Bolților de la Arcub – Hanul Gabroveni în perioada 12 septembrie – 5 octombrie.

Expoziția reunește mai mult de 50 de lucrări din diverse etape de creație ale unuia dintre cei mai longevivi sculptori români, a cărui carieră acoperă aproape o jumătate de secol de activitate artistică.

Cunoscut pentru stilul său sculptural ce îmbină geometria abstractă cu forța figurativului, Doru Drăgușin rămâne fidel crezului său artistic, acela că procesul creativ reprezintă un efort constant și asiduu. În expoziția de la ARCUB – Hanul Gabroveni, lucrările sale – sculpturi din bronz, marmură, lemn de tei, pictură, grafică – reflectă acest angajament, precum și viziunea artistului, aceea că simplificarea formelor în arta modernă reprezintă o modalitate de a atinge esența umană. În creații precum „Geneza”, „Armonia”, „Pasărea dantelată”, Drăgușin explorează echilibrul între formele geometrice și căldura umană, aducând o dimensiune spirituală lucrărilor sale.

Sculpturile prezentate la Arcub reflectă o preocupare constantă a artistului pentru forme epurate și volume monumentale. Lucrările sale din bronz și lemn au o monumentalitate ce invită la reflecție asupra echilibrului dintre materialele grele și delicatețea formei. Figurativul, abstractizat în mare măsură, rămâne vizibil în creațiile sale, acestea purtând amprenta unei atenții meticuloase față de detaliu și structură. De la îngeri la imagini ale Maicii Domnului realizate în diverse materiale, grafică și pânze de mari dimensiuni din același registru tematic, expoziția dedicată artistului Doru Drăgușin prezintă creații ce propun o regândire a divinității în manieră contemporană. Astfel, expoziția „Retrospectiva Doru Drăgușin” oferă vizitatorului o privire amplă asupra unei cariere ce și-a păstrat coerența artistică, artistul reușind să creeze o armonie între abstract și real, între tradiție și modern, într-un limbaj plastic profund personal și inconfundabil.

Expoziția poate fi vizitată, în perioada 12 septembrie – 5 octombrie 2024, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00. Biletele pot fi cumpărate online de pe arcub.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.

Despre Doru Drăgușin

Doru Drăgușin, născut la 29 iulie 1954, în comuna Nicolae Titulescu, județul Olt, s-a remarcat prin activitatea artistică ce acoperă varii domenii, de la sculptură la pictură. După ce a absolvit, în 1979, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Sculptură, clasa profesorului Paul Vasilescu, a beneficiat de burse de specializare oferite de Uniunea Artiștilor Plastici din România, între 1979 și 1984. În aceeași perioadă a debutat cu două expoziții personale notabile la galeriile Kalinderu și Galateea, ceea ce i-a consolidat reputația în lumea artistică. În 1984, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Opera lui a fost recunoscută atât la nivel național, cât și internațional, participând la expoziții de grup și tabere de creație în România și în străinătate, dar și prin numeroase distincții. A desfășurat studii de documentare în Bulgaria, Italia, Cehia, Germania, Franța, Belgia, Statele Unite ale Americii.

Doru Drăgușin este cunoscut pentru lucrările sale monumentale, portrete sculpturale ale unor personalități române precum Nicolae Titulescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gala Galaction, Mihail Kogălniceanu și Marin Preda. Lucrările lui sunt expuse în muzee și colecții particulare din România, Italia, Belgia, Franța și SUA.