Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Geneză, icoane și forme feminine, în retrospectiva Doru Drăgușin de la Arcub / galerie foto
retrospectivă doru drăgușin, curatorial.ro

Geneză, icoane și forme feminine, în retrospectiva Doru Drăgușin de la Arcub / galerie foto

Retrospectiva Doru Drăgușin de la Arcub – Hanul Gabroveni reunește 85 de lucrări de sculptură, baseorelief, grafică și pictură.

Tema principală a creației artistului, relația dintre uman și divin, este redată în lucrări abstracte și figurative. Printre sculpturi în marmură, piatră, travertin și lemn se află multe reprezentări ale Maicii Domnului, ale Genezei, îngeri și heruvimi, dar și, în afara contextului, un portret în bronz al lui Nicolae Titulescu.

Expoziția ocupă subsolul Arcub, numit Sala Bolților, unde lucrările – numerotate, fără alte explicații decât titlurile oferite pe câteva foi – se pierd în spațiul. Suspendate, rezemate de pereți sau așezate plan, ele alcătuiesc parcursul creator al artistului.

Doru Drăgușin (n. 29 iulie 1954) a absolvit, în 1979, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Sculptură, clasa profesorului Paul Vasilescu, apoi a beneficiat de burse de specializare oferite de Uniunea Artiștilor Plastici din România, între 1979 și 1984. În aceeași perioadă a debutat cu două expoziții personale la galeriile Kalinderu și Galateea. În 1984, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A participat la expoziții de grup și tabere de creație în România și în străinătate și a desfășurat studii de documentare în Bulgaria, Italia, Cehia, Germania, Franța, Belgia, Statele Unite ale Americii.

Drăgușin este cunoscut pentru lucrările sale monumentale, portrete sculpturale ale unor personalități române precum Nicolae Titulescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gala Galaction, Mihail Kogălniceanu și Marin Preda. Lucrările lui sunt cuprinse în colecții publice și particulare din România, Italia, Belgia, Franța și SUA.

Deschisă până la 5 octombrie 2024, expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00. Biletele pot fi cumpărate online de pe arcub.ro, entertix.ro și de la casa de bilete Arcub.

retrospectivă doru drăgușin 1, curatorial.ro

curatorial.ro

retrospectivă doru drăgușin 2, curatorial.ro

curatorial.ro

retrospectivă doru drăgușin 3, curatorial.ro

curatorial.ro

retrospectivă doru drăgușin 4, curatorial.ro

curatorial.ro