Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Retrospectivă Ion Grigorescu, în noul sezon expozițional de la MNAC
ion grigorescu

Retrospectivă Ion Grigorescu, în noul sezon expozițional de la MNAC

Directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) din București, Călin Dan, invită publicul, din 9 decembrie, la un nou sezon expozițional în care vor domina operele unor mari artiști, precum Ion Grigorescu, Márta Jakobovits, Mircea Stănescu, Șerban Savu.

Retrospective, reevaluări, recuperări geografice

„Acest sezon, care aruncă o privire de ansamblu asupra operelor unor artiști foarte importanți, proveniți din zone culturale și generații diferite, este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv, de reevaluări și recuperări geografice”, spune Călin Dan, care va curatoria „o impresionantă retrospectivă Ion Grigorescu, aproape imposibil de cuprins chiar și în cel mai generos spațiu expozițional al muzeului”.

Potrivit curatorului, expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.

Orădeanca Márta Jakobovits este o artistă extrem de creativă din comunitatea de limbă maghiară, cu mult umor și multă ingeniozitate tehnică. Datorită ei, ceramica – domeniu care și-a pierdut poziția centrală avută în anii ’60-’70 – își va recăpăta rolul principal în amplul spațiu de la parterul muzeului.

Mircea Stănescu a trăit și a activat toată viața în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod aproape „subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii. Nodul central al expoziției este reprezentat de lucrări cu dimensiuni intimidante, cu atât mai uimitoare cu cât au fost create într-un apartament de bloc, în care accesul se făcea pe o scară îngustă, care nu permitea trecerea cu o pânză mai mare de doi metri.

Clujeanul Șerban Savu reprezintă un pariu: este fix opusul artistului la care te-ai gândi să se lupte cu spațiul ostil din Sala de Marmură. După lucrarea singulară și monumentală a lui Ciprian Mureșan din sezonul trecut, Savu vine cu lucrări de mici dimensiuni și cu o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, pe calcanul căreia a realizat un mozaic în stilul epocii.

Expoziția „Young Artists Connections ‘21” continuă direcția curatorială a muzeului în care spațiul expozițional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val.

Foto credit: Ion Grigorescu, Trăisteni, 1976 (fotografie a/n pe film 6×6). Fotograf: Andrei Gheorghiu