Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Retrospectiva Vermeer, cea mai de succes expoziție din istoria Rijksmuseum
vermeer, rijksmuseum

Retrospectiva Vermeer, cea mai de succes expoziție din istoria Rijksmuseum

Rijksmuseum din Amsterdam consideră că retrospectiva Vermeer – încheiată pe 4 iunie – este cea mai de succes din istoria sa, cu 650.000 de vizitatori din 113 țări în cele 16 săptămâni de desfășurare.

Expoziția a prezentat 28 de lucrări ale lui Vermeer, fiind cea mai mare expoziție dedicată vreodată acestui artist. Printre lucrări s-au aflat tablouri celebre precum „Fata cu cercel de perlă” și „Lăptăreasa”.

Șapte dintre cele 28 de lucrări nu fuseseră vreodată expuse în Țările de Jos, printre acestea numărându-se trei tablouri de la Frick Collection din New York, precum și tablouri de la National Gallery of Art, care a găzduit propria sa expoziție Vermeer în 1999.

Vermeer, artistul intimității, a atras vizitatori notabili

Pentru că cererea a fost deosebit de mare, Rijksmuseum a prelungit orele de vizitare a expoziției și a anunțat că a limitat intenționat numărul de vizitatori pentru a asigura „cea mai bună experiență posibilă”.

„Vermeer este artistul liniștii și al intimității”, a declarat directorul general al Rijiksmuseum, Taco Dibbits, într-un comunicat. „Am vrut ca vizitatorii să se bucure din plin de el. Acest lucru a fost posibil doar prin limitarea numărului de vizitatori”.

Interesul masiv al publicului a făcut ca biletele să fie epuizate în câteva zile de la deschiderea sa în februarie. La câteva zile după ce expoziția a fost vernisată, muzeul a închis vânzările generale pe site-ul său. Anunțuri neverificate pe eBay comercializau bilete la prețuri care ajungeau până la 2.500 de euro.

Mai mult de jumătate (55%) dintre vizitatorii expoziției Vermeer au venit din Țările de Jos. Lor le-au urmat vizitatori din Franța (17%), Germania (16%), Regatul Unit (16%) și Statele Unite (14%).

Printre vizitatorii notabili s-au numărat președintele francez Emmanuel Macron, în timpul unei vizite oficiale de stat, regizorul Steven Spielberg, actorii Gillian Anderson și Jamie Lee Curtis și autoarea Min Jin Lee.

Cel mai bine vândut catalog al unei expoziții Rijksmuseum

Mii de oameni care au accesat site-ul Rijksmuseum au contribuit de asemenea la creșterea traficului pe pagina online a expoziției. Muzeul a declarat că aproximativ 800.000 de persoane au vizitat componenta online, o funcție interactivă care prezintă toate picturile și care a fost narată de actorul Stephen Fry.

Potrivit biroului de presă al muzeului, peste 100.000 de exemplare ale catalogului Vermeer au fost vândute, „mai mult decât orice alt catalog de expoziție din istoria Rijksmuseum”. Catalogul a fost conceput de graficiana olandeză Irma Bloom, care are mai multe lucrări în colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.

Rijksmuseum a publicat și cartea „Vermeer. Faith, Light, and Reflection”, scrisă de Gregor J. M. Weber, co-curator al expoziției și directorul secției de Arte frumoase a muzeului, precum și cartea pentru copii „Miffy x Vermeer”. Muzeul nu a furnizat cifre de vânzări pentru aceste alte două titluri, dar cea din urmă este în prezent epuizată online.

Credit foto: Rijksmuseum