Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rijksmuseum a prezentat prima fotografie cu cea mai mare rezoluție a unui tablou de artă – VIDEO
rondul de noapte

Rijksmuseum a prezentat prima fotografie cu cea mai mare rezoluție a unui tablou de artă – VIDEO

Rijksmuseum din Amsterdam a prezentat o fotografie de 717 pixeli a tabloului „Rondul de noapte”, pictat de maestrul olandez Rembrandt, cea mai mare și mai detaliată a unei opere de artă.

Distanța dintre doi pixeli este de 5 micrometri (0,005 milimetri), ceea ce înseamnă că un pixel este mai mic decât un globule roșu uman, se arată pe site-ul muzeului.

http://https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=351071400077105

Pentru a crea această imagine, o cameră Hasselblad H6D 400 MS de 100 de megapixeli a captat 8439 fotografii individuale cu dimensiunile de 5,5 cm x 4,1 cm. Acestea au fost apoi unite cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a forma o imagine mare. Acest lucru a dus la un fișier de 5,6 terabiți.

În ultimii doi ani, muzeografii au analizat tabloul folosind cele mai noi și mai avansate tehnologii. „Am mărit până la cele mai mici detalii. Rezultatele cercetării sunt cunoscute și acum știm mai multe despre Night Watch decât oricând. De exemplu, știați că semnătura este vizibilă pe câine?”, informează specialiștii.

La începutul lunii decembrie, restauratorii au anunțat că au descoperit o schiță sub stratul de vopsea al picturii.

Creat în trei ani

Tabloul „Rondul de noapte”, care înfăţişează o miliţie sub comanda căpitanului Frans Banninck Cocq, a fost creat în trei ani, după ce a fost comandat de garda civilă din Amsterdam pentru o sală de banchet la sediul său Kloveniersdoelen.

Muzeul olandez a început în iulie 2019 o restaurare, care se desfășoară sub privirile publicului.

Pânza este așezată într-o cutie de sticlă în mijlocul galeriei de onoare a muzeului și vizitatorii de la Rijksmuseum – până la 3 milioane pe an în vremuri normale,  675.000 în 2020 – pot observa totul.

Numit „Operațiunea Rondul de noapte”, proiectul de restaurare, care costă mai multe milioane de euro, este o mare premieră. Este vorba despre cea mai vastă și completă muncă de cercetare și de restaurare a capodoperei. Scopul ei este conservarea pe termen lung a picturii.

Pe 19 ianuarie, experții trebuie să înceapă tratamentul asupra deformărilor la colțul superior din stânga tabloului. Ei vor evalua dacă este necesară o restaurare completă a operei.

Foto credit: Rijksmuseum