Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rijksmuseum prezintă o expoziție Richard Long posibilă grație celei mai mari donații din istorie
maas riverstones circle, richard long, rijksmuseum kelly schenk

Rijksmuseum prezintă o expoziție Richard Long posibilă grație celei mai mari donații din istorie

Rijksmuseum din Amsterdam dezvăluie expoziția de sculptură Richard Long, cu vizitare gratuită în grădinile sale, care a fost posibilă grație celei mai mari donații din istorie primită de muzeu, de 12,5 milioane de euro.

Cea mai recentă expoziție de sculptură de la Rijksmuseum cuprinde opt lucrări ale artistului contemporan englez Richard Long și este amplasată pe peluzele muzeului și folosește pietre din apropierea râului Maas.

Deschisă între 26 mai și 29 octombrie, „Richard Long în grădinile Rijksmuseum” este a zecea dintr-o serie de expoziții gratuite de sculptură în exteriorul muzeului național olandez.

„În urmă cu zece ani am avut prima expoziție de grădină, iar cea de anul acesta este una neobișnuită, aproape modestă, a lui Richard Long”, spune directorul Rijksmuseum, Taco Dibbits, potrivit theartnewspaper.com. „Fără această donație nu am fi putut face această expoziție”.

Richard Long, ultimul amator care face artă cu propriile mâini

Richard Long, în vârstă de 78 de ani, care este cunoscut pentru că face artă simplă, plimbându-se prin peisaje, creând fotografii și cărți pentru a-și documenta intervențiile, spune că a fost, într-un fel, „ultimul dintre amatori” care fac artă cu propriile mâini. La Rijksmuseum, el a cosit iarba în diverse forme, a creat lucrări așezând pietre în forme, iar în interiorul atriumului și al sălii mari ale muzeului, a recreat un mare cerc și un șarpe de pietre pe podeaua din marmură.

„Întotdeauna am făcut totul singur, pentru că asta este plăcerea mea”, afirmă el. „Îmi face plăcere să ridic toate pietrele, să merg mii de kilometri pe jos în peisaje frumoase, să campez noaptea. Lucrările mele sunt ca un autoportret al meu în lumea în care trăiesc. Nu mă interesează să fac un monument – lucrările nu vor lăsa urme”.

Invitația de a lucra în grădinile Rijksmuseum îi amintește lui Long de prima sa lucrare în peisaj. „În 1966, am realizat un cerc încastrat în grădina vecinilor mei; aveam aceste idei de a lucra în teren, majoritatea oamenilor aveau grădini, așa că mi s-a părut evident să lucrez în grădina cuiva”, își amintește el.

Între timp, au fost date instrucțiuni stricte pentru grădinari de a menține iarba la o anumită înălțime și de a o trata împotriva buruienilor, dacă este necesar, în timp ce pietrele de pe podeaua Rijksmuseumului sunt supravegheate cu atenție de agenții de securitate pentru a verifica dacă există riscul ca vizitatorii să se împiedice de ele.

Foto: Richard Long – Maas Riverstones Circle (2023), (c) Rijksmuseum/ Kelly Schenk