Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ritualuri de întâlnire la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”
muzeul de sculptura ion jalea

Ritualuri de întâlnire la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Expo-instalația de artă multisenzorială „EERIE – Epiderma-Ritualuri de întâlnire” a artistelor Ana-Cristina Irian și Iulia Pană este găzduită de Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” din Constanța începând cu 20 septembrie.

Artistele explorează conexiuni între trecut și prezent, instalația fiind inspirată de obiecte ce au aparținut unor femei în alte timpuri – truse de machiaj uitate, oglinzi și parfumuri estompate – care, într-o întâlnire inedită, au intrat în dialog cu lucrări realizate de sculptorul Ion Jalea.

Abordarea artistică se bazează pe conceptul „Relatum” al artistului coreean Lee Ufan, care transformă operele de artă din obiecte statice în rețele active de relații între artă, obiecte, timp și spațiu. În această expoziție, lucrările nu sunt doar obiecte de privit, ci parte a unei experiențe multisenzoriale, un act al întâlnirii cu privitorul, în contextul unei relații între spațiu și timp.

Expoziția este curatoriată de Lelia Rus Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, artist vizual și conferențiar la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”, împreună cu Ana Cristina Irian.

Despre artiste

Ana-Cristina Irian este artist, cercetător în arte vizuale, curator care lucrează cu arhive fotografice, colecții și materiale multimedia. A studiat sociologie, antropologie vizuală și este doctor în arte vizuale al UNArte București.
Practica ei artistică pune accentul pe obiecte ale memoriei și integrarea materialului fotografic în lucrări de artă contemporană.
A participat cu fotografii și instalații de artă în mai mult de 40 de expoziții în România și în străinătate, și este membră a platformei Futures – European Photography Platform, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Este autoarea volumelor „Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală” (2022) „Producția de spațiu și viața socială a lucrărilor de artă în stradă” (2024), publicate de editura Tritonic.

Iulia Pană este poetă și artist vizual din România, cunoscută și ca producător independent de film. A studiat comunicare și publicitate și arte vizuale, iar acum este doctorand în studii culturale la Universitatea București.
Este fondatoarea evenimentelor de artă „KULTurale” și a publicat șase volume de poezie, petru care a fost premiată. În 2014, a fost bursieră și a avut o rezidență artistică la Ledig House – Omi Art Center New York și a participat la Book Expo America. A fost implicată în proiecte internaționale de artă, inclusiv cu performance video și experimentări artistice, și a fondat Festivalul Internațional de Fotografie Constanța Foto Fest 2020. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Artiștilor Plastici și a Pen Club.