Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Rococo – Istorie, caracteristici și artiști
cythère, watteau, luvru

Rococo – Istorie, caracteristici și artiști

Rococo s-a născut din dorința de a transforma viața cotidiană într-un spectacol. Acest curent francez ne plimbă prin saloane elegante, pe sub tavane pictate cu nori roz și îngeri jucăuși, fiind o contrapondere la barocul dinaintea sa, care impresiona prin grandoare și solemnitate.

Despre Rococo

După moartea regelui Ludovic al XIV-lea, în 1715, aristocrații francezi au început să părăsească fastuosul palat de la Versailles pentru a se muta în reședințe elegante din Paris. Odată cu această schimbare de decor, s-a născut și un nou stil artistic: Rococo.

Mai lejer, mai jucăuș, lipsit de simetriile stricte și de dramatismul baroc, acest stil a transformat interioarele în povești pline de lumină, culoare și rafinament. A fost o artă a desfătării, a detaliului exuberant și a decorului menit să uimească, ce s-a născut din dorința de a trăi frumos, nu doar solemn.

Ce este rococo

Rococo este un stil artistic și decorativ apărut ca o continuare și o reacție la monumentalitatea barocului. S-a remarcat inițial în designul interior și în decorarea mobilierului, după care s-a extins și în artă. Cuvântul „Rococo” provine din francezul „rocaille”, un termen care desemna ornamentele din scoici și pietre decorative folosite în amenajarea grădinilor.

Rococo se remarcă prin detalii ornamentale delicate, teme romantice și o paletă de culori pastelate. Spre deosebire de baroc, care miza pe dramatism și grandoare, rococo alege o expresie intimă, decorativă, adesea jucăușă. Din Franța, Rococo s-a răspândit rapid în toată Europa, influențând: pictura, arhitectura, sculptura, muzica și designul interior.

Perioada rococo

Perioada rococo este asociată cu domnia regelui Ludovic al XV-lea, 1715–1774. Curtea acestuia era mai intimă și mai libertină decât cea grandioasă și solemnă a străbunicului său, Ludovic al XIV-lea. De aceea, s-a creat un mediu ideal pentru dezvoltarea unui stil mai rafinat și mai feminin.

Madame de Pompadour, metresa regelui, a fost o mare susținătoare a artelor și un simbol al eleganței Rococo. Ea a sprijinit artiști, arhitecți și ateliere specializate în realizarea porțelanurilor fine, contribuind astfel la promovarea eleganței și a gustului pentru lux.

Caracteristicile rococo

  • Linii curbe și asimetrie;
  • Culori pastelate (roz pal, bleu, crem), alb fildeș, auriu;
  • Ornamente inspirate din natură: flori, scoici, frunze;
  • Scene romantice și galante, în pictură;
  • Elemente decorative aurite și oglinzi, în designul interior;
  • Atmosferă lejeră, jucăușă, feminină;
  • Mobilier rafinat, cu forme fluide și detalii sculptate;
  • Accent pe intimitate și senzualitate;
  • Iluzia mișcării și rafinament, în arhitectură;
  • Tematici mitologice sau pastorale, tratate cu ușurință vizuală.

Rococo în pictură

Pictura rococo franceză a început cu scenele delicate și melancolice ale lui Antoine Watteau, a continuat cu nudurile senzuale și jucăușe ale lui François Boucher și a culminat cu compozițiile libere și expresive ale lui Jean-Honoré Fragonard.

Artiști ca Jean-Marc Nattier și Jean-Baptiste Perroneau au excelat în portretistică. Temele mitologice, pastorale și de dragoste  sunt tratate cu o pensulație fină, tonuri luminoase și o cromatică senzuală, definind astfel spiritul picturii rococo.

Rococo în arhitectură

Arhitectura rococo a înflorit spectaculos, în 1730,  în spațiul german catolic. Aici, stilul a îmbrăcat forme religioase pline de fantezie, combinând eleganța franceză cu dramatismul baroc și exuberanța decorațiunilor sud-germane.

Pavilionul de vânătoare Amalienburg, proiectat de François de Cuvilliés cel Bătrân, este un exemplu rafinat de arhitectură rococo din Germania. Situat în parcul palatului Nymphenburg din München, edificiul impresionează prin: decorațiuni interioare elaborate, stucaturi fine, oglinzi și o cromatică delicată, tipică rafinamentului aristocratic.

Rococo în mobilier și artă decorativă

În designul interior rococo, fiecare detaliu avea rolul de a încânta privirea: curbe fluide în formă de „C” și „S”, scoici, frunze delicate și ornamente inspirate din natură. Nimic nu era simetric, dar totul părea în echilibru.

Culorile pastelate, albul cald și auriul discret luminau camerele, iar oglinzile amplificau spațiul și strălucirea. Mobilierul avea linii suple, iar materialele erau fine și elegante, reunindu-se într-o artă a confortului nobil.

Designeri precum Pierre Le Pautre, Juste-Aurèle Meissonier, Jean Berain și Nicolas Pineau au creat interioare spectaculoase, precum cele din Salon de Monsieur le Prince sau Hôtel de Soubise, adevărate simboluri ale eleganței Rococo.

Rococo în sculptură

În sculptură, stilul Rococo s-a exprimat prin delicatețe, rafinament și o abordare ludică a temelor mitologice sau alegorice. Étienne Maurice Falconet, susținut de Madame de Pompadour, a dat viață celebrului „Cupidon Amenințător” (1757), o lucrare senzuală, tipică spiritului epocii. În paralel, Antonio Corradini, maestru italian al marmurei, a impresionat cu „Modestia” sau „Adevărul acoperit” (La Pudicizia), unde a sculptat cu precizie uimitoare un văl fin peste un trup feminin.

Artiști celebri rococo

  • Jean-Antoine Watteau este considerat fondatorul picturii Rococo. A introdus tema „fêtes galantes”, cu scene idilice în aer liber, pline de melancolie și grație;
  • François Boucher a fost favoritul curții regale și al lui Madame de Pompadour, fiind cunoscut pentru nudurile feminine senzuale, mitologia reinterpretată jucăuș și decorurile luxoase;
  • Jean-Honoré Fragonard, contemporan cu Boucher, a fost maestru al picturii frivole și romantice. Este celebru pentru lucrări precum „Leagănul” (The Swing), care exprimă perfect spiritul Rococo;
  • Giovanni Battista Tiepolo, marele pictor venețian, a realizat fresce grandioase în palate și biserici, aducând Rococo în spații monumentale cu o cromatică vie și compoziții aerate;
  • Jean-Marc Nattier era cunoscut pentru portretele elegante ale doamnelor de la curte, adesea în costume alegorice sau mitologice.

Rococo în România

​Stilul rococo nu a avut o prezență semnificativă în arta și arhitectura românească, însă anumite influențe pot fi identificate în diverse regiuni ale țării.​ În Transilvania, deși arhitectura barocă a fost predominantă, unele clădiri prezintă elemente rococo. De exemplu, Palatul Bánffy din Cluj-Napoca impresionează prin frontispiciul său rococo.

În București, Palatul Cantacuzino, finalizat în 1906 după planurile arhitectului Ion D. Berindey, îmbină stilul Beaux Arts cu elemente de rococo, în special în decorarea unor camere. ​De asemenea, în Castelul Peleș din Sinaia sunt camere decorate în stil rococo, ilustrând influența acestui curent în designul interior al reședințelor regale. ​

Celebre lucrări rococo

Printre cele mai cunoscute lucrări rococo se află următoarele:

„Leagănul” (1767) – Jean-Honoré Fragonard

Fragonard a pictat mai multe lucrări magistrale pentru familia regală franceză. Lucrarea de față prezintă o femeie care se dă într-un leagăn prins de un copac, în timp ce un tânăr (amantul său) o privește din tufișurile de dedesubt, iar un altul (soțul ei) împinge leagănul.

„Triumful lui Venus” (1740) – François Boucher

Pictura o reprezintă pe zeița romană Venus, înconjurată de personaje mitologice precum Cupidon, Tritonii și Nereidele. Așezată într-o scoică marină și purtată de vânturile lui Céfiro, zeița plutește într-un decor acvatic care evocă nașterea sa din mare. Cromatica pastelată și detaliile rafinate fac din această lucrare un exemplu emblematic al stilului Rococo.

„Îmbarcarea pentru Cythera” (1717) – Jean-Antoine Watteau

Considerată prima pictură fête galante, lucrarea redă o plecare imaginară spre insula dragostei, Cythera. Cuplurile elegante, peisajul idilic și melancolia subtilă fac din această operă un simbol al rafinamentului și visării care caracterizează începuturile stilului Rococo în Franța.

„Banchetul Cleopatrei” (1744) – Giovanni Battista Tiepolo

Această scenă teatrală și grandioasă o prezintă pe Cleopatra demonstrându-și opulența în fața lui Marc Antoniu, dizolvând o perlă într-un pahar cu vin. Tiepolo combină dinamismul baroc cu delicatețea rococo, folosind culori strălucitoare, personaje expresive și o compoziție plină de mișcare și fast.

„Bule de săpun” (1734) – Jean-Baptiste-Siméon Chardin

Chiar dacă rococo se remarcă prin figurile extravagante, Chardin a avut un mod personal de a picta, dintr-o perpectivă mai simplă. În această lucrare, un tânăr suflă un balon de săpun, simbol al fragilității vieții. Tabloul a fost comandat de regele Ludovic al XV-lea în 1739 și a devenit una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Chardin.

Concluzii

Despre rococo se spune că a redefinit gustul pentru frumusețe, confort și decor. Prin temele ușoare, culorile pastelate, formele curbe și detaliile ornamentale, acest curent a adus o celebrare intimității, imaginației și rafinamentului. Chiar dacă a fost înlocuit treptat de sobrietatea neoclasicismului, Rococo rămâne un moment aparte în istoria artei, unul în care plăcerea estetică a fost ridicată la rang de ideal.

Foto: „Pèlerinage à l’île de Cythère” (1717), de Jean-Antoine Watteau; Muzeul Luvru

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.