Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Români de poveste, expoziție interactivă la Casa Filipescu-Cesianu
romani de poveste

Români de poveste, expoziție interactivă la Casa Filipescu-Cesianu

Optsprezece personalități cu realizări excepționale în muzică, literatură, sport, artă și istorie sunt prezentate inedit într-o expoziție interactivă, intitulată „Români de poveste”, pe 15 ianuarie, la Casa Filipescu-Cesianu.

Sunt prezentate povești în context istoric, fapte din viața personajelor, dincolo de datele biografice cunoscute. O componentă majoră a evenimentului o reprezintă un atelier pentru copii, coordonat de actrița Monica Davidescu.

„Ziua Culturii Naționale nu trebuie să fie doar un festivism și prilej să ne amintim de aceste personaje. Vrem să le arătăm copiilor că, dincolo de busturile pe care ei le văd în parc sau dincolo de lecțiile de la școală, aceste personaje au mai multe lucruri despus și pot fi o inspirație pentru ei”, au spus organizatorii într-o intervenție la RRA. „Este important să facem legătura între felul în care copiii gândesc acum și acești oameni extraordinari pe care îi au arta și cultura românească”.

Nicolae Iorga, dincolo de istoric și academician, este prezentat acum drept un romantic – prin sute de scrisori adresate soției lui. Și Nicolae Grigorescu este adus în prim-plan în același mod. Între cei 18 se află și Ecaterina Teodoroiu, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Lucian Blaga, Aurel Vlaicu, Ion Luca Caragiale și, desigur, Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naţionale, ajunsă la a 13-a ediţie şi marcată în fiecare an la aniversarea poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut naţional iniţiată de Academia Română în anul 2010.