Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  România, în top 10 pavilioane naționale la Bienala de la Veneția
adina pintilie

România, în top 10 pavilioane naționale la Bienala de la Veneția

Proiectul semnat de Adina Pintilie care reprezintă țara noastră la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, este inclus de ARTnews în top 10 pavilioane naționale.

Pavilionul țării noastre ocupă locul 9 între cele mai bune pavilioane.

„Tu ești un alt eu” a fost vernisat pe 21 aprilie, în Pavilionul României din Giardini della Biennale. Instalația de realitate virtuală, inclusă în proiect, este găzduită de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, unde vernisajul e programat pentru 22 aprilie.

Curatorii proiectului sunt Cosmin Costinaș și Viktor Neumann.

Pornind de la filmul „Touch Me Not”, premiat la Berlinala 2018 și aclamat de critici, „Pintilie a revenit la acel lungmetraj cu mai mare succes pentru Pavilionul României, care reconfigurează filmările pentru «Touch Me Not» în două instalații video”, scrie site-ul de specialitate.

Este remarcat faptul că „cea mai bună parte a expoziției” se află de fapt în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Lucrarea de acolo, „ce nu poate fi ratată”, este una de realitate virtuală în care vizitatorul poate privi, atinge și vedea prin ochii subiecților Adinei Pintilie.

Franța, pe primul loc în top

Locul al zecelea în top e ocupat de Australia, iar topul este completat de pavilioanele Braziliei, Portugaliei, Letoniei, Mexicului, Marii Britanii, Statelor Unite și Sámi.

Pe primul loc a fost clasat Pavilionul Franței. Artista Zineb Sedira se concentrează pe mișcarea de obținere a independenței Algeriei, așa cum a fost exprimată în filme din anii 1960.

Bienala de Artă de la Veneția 2022 a fost prezentată de președintele Roberto Cicutto drept o „expoziție-monstru” care va avea în centru individul și relația lui cu tehnologia și mediul.

Cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, cu tema „The Milk of Dreams/ Il latte dei sogni” (laptele viselor, n.r.), va avea loc în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022.

Curatorul expoziției internaționale de artă, cea mai veche bienală din lume, este Cecilia Alemani.

La expoziție vor participa 213 artiști din 58 de țări, inclusiv trei români în afara Adinei Pintilie.  În expoziția centrală vor participa Alexandra Pirici, care a reprezentat România la Bienală împreună cu Manuel Pelmuș, și Andra Ursuța, sculptor stabilit la New York. Separat, în Pavilionul Roma, va expune și Eugen Raportoru, curatoarea lui fiind Ilina Schileru.