Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Rosana Paulino, prima câștigătoare a Munch Award
rosana paulino, parede da memoria

Rosana Paulino, prima câștigătoare a Munch Award

Artista braziliană Rosana Paulino este prima câștigătoare a Munch Award, acordat anual de Munchmuseet din Oslo pentru libertatea de exprimare artistică.

Muzeul care găzduiește cea mai mare colecție de lucrări Edvard Munch din lume oferă odată cu premiul și 300.000 coroane norvegiene (28.000 de dolari). Ceremonia de acordare a premiului va avea loc în 24 octombrie, la Oslo.

Rosana Paulino, născută în 1967 în Brazilia, este artistă și pedagog care trăiește și lucrează în São Paulo.

Juriul internațional care a decis câștigătoarea a fost alcătuit din Wanda Nanibush, curator, Yvette Mutumba, curator și fondator al Contemporary And (C&), și Cosmin Costinaș, curator la Haus der Kulturen der Welt din Berlin (din 2022) și co-director artistic al celei de-a 24-a Bienale de la Sydney. Alături de ei s-au aflat directorul muzeului, Tone Hansen, și curatorul Tominga O’Donnell.

După deliberări și discuții, ei au selectat în mod colectiv artistul pentru premiul inaugural.

„Rosana Paulino a contribuit la unele dintre cele mai importante discuții despre artă, istorie și societate din Brazilia și nu numai. De-a lungul mai multor decenii, ea și-a dedicat practica artistică pentru a dezvălui istoriile violente și continuitățile de gen și rasă. Ea a creat o operă vastă și poetică ce cuprinde instalații, desene, cărți de artist și lucrări video. Prin practica sa didactică, Paulino a fost angajată în permanență într-un dialog între generații. Prin acest premiu, juriul dorește să o omagieze pe Paulino ca pe o artistă care a fost și o voce principală a feminismului de culoare, cu un angajament ferm față de eforturile comunităților afro-braziliene și față de lupta continuă împotriva rasismului”, a fost motivația juriului.

Libertatea artistică, sub presiune

Libertatea artistică este supusă unei presiuni politice și sociale din ce în ce mai mari, iar în acest context, Munchmuseet a creat un premiu anual de 300.000 coroane norvegiene pentru a recunoaște un artist care s-a remarcat prin curaj și integritate de-a lungul carierei.

Edvard Munch (1863-1944) a fost un adept al libertății artistice, al experimentării și al eliberării individuale în epoca sa. Muzeul continuă această moștenire ca spațiu de expresie artistică, generând perspective noi și încurajând dialogul și înțelegerea. Premiul Munch va fi oferit anual în spiritul lui Edvard Munch, folosindu-se de anvergura internațională a muzeului pentru a evidenția aspectele importante pe care artiștii le-au semnalat prin munca lor și prin participarea la discursul public.

Foto: „Parede da memoria”, Rosana Paulino (c) Pinacoteca do Estado de São Paulo