Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Roșu și verde, în ciclul de picturi „Sunny Day at Hanging Rock” semnate de Dan Voinea/ galerie foto
sunny day at hunging rock5 curatorial.ro

Roșu și verde, în ciclul de picturi „Sunny Day at Hanging Rock” semnate de Dan Voinea/ galerie foto

„Este un artist care merită o cercetare”, spunea la vernisajul „Sunny Day at Hunging Rock” despre artistul Dan Voinea criticul de artă Valentin Trifescu. Expoziția poate fi văzută la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu până la 26 noiembrie.

sunny day at hunging rock curatorial.ro

„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro

Seria „Sunny Day at Hunging Rock”, care cuprinde tablouri cu „tușă puternică”, în care culorile roșu și verde, voit artificiale, domină, „surprinde realitatea bazându-se pe fotografie și pe persoane reale”, după cum spunea directorul Muzeului Alexandru Constantin Chituță la vernisaj.

sunny day at hunging rock2 curatorial.ro

„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro

„Expoziția face trimitere în mod explicit la cartea scriitoarei australiene Joan Lindsay, „Picnic at Hanging Rock”, care a fost ecranizată până în prezent de două ori. Intriga romanului este dată de dispariția inexplicabilă a trei fete care au participat la un picnic organizat de institutoarea lor în anii 1900. Lucrările semnate de Dan Voinea reiau tema picnicului, dar o transpun cândva în anii 60-80 ai secolului trecut. Aceeași metodă de travestire în haine contemporane a unor teme (stră)vechi a fost aplicată şi de Pier Paolo Pasolini, la începutul filmului său Oedip rege. Picturile lui Dan Voinea sunt asemenea unor instantanee fotografice care surprind membrii unei familii în momentele de loisir”, a spus criticul Valentin Trifescu.

Curatorii expoziției sunt Valentin Trifescu şi Raluca Cobuz.

Personajele din tablourile lui Dan Voinea sunt surprinse în momente de relaxare, dar care anunță ceva misterios, privitorul având tot timpul senzația că ceva se va întâmpla.

sunny day at hunging rock0 curatorial.ro

„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro

„Seria Sunny Day at Hunging Rock surprinde instantanee ale însingurării, ale neîntâlnirii, în cadrul unei atmosfere aparent idilice, în care personajele par încărcate de energii solare”, este de părere Ilinca Bernea.

sunny day at hunging rock3 curatorial.ro

„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro

sunny day at hunging rock4 curatorial.ro„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro

sunny day at hunging rock6 curatorial.ro

„Sunny Day at Hunging Rock”, foto: curatorial.ro