Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sabin Bălașa, cea mai mare adjudecare în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană de la Artmark
calatorie galactica, sabin balasa

Sabin Bălașa, cea mai mare adjudecare în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană de la Artmark

„Călătorie galactică”, ulei pe pânză pictat de Sabin Bălașa în 2000, a obținut cea mai mare adjudecare în Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană care a avut loc pe 22 februarie la Artmark.

Licitația a reunit 186 de loturi, lucrări realizate de artiști din mai multe generații – consacrați, precum Corneliu Baba, Sabin Bălașa, Constantin Piliuță, Alexandru Ciucurencu și Horia Bernea, Adrian Ghenie și Andrei Cădere, și tineri artiști contemporani.

Au fost scoase la vânzare și lucrări de artă digitală, în format NFT, realizate de artiști care fuzionează arta cu tehnologia.

Pictura lui Bălașa, cu valoare estimată la 30.000 – 50.000 de euro, a fost vândută pentru 60.000 de euro.

Corneliu Baba a fost prezent în licitație cu cinci lucrări și toate au fost adjudecate. „Natură statică cu fructe și cărți de joc” (1979), ulei pe pânză lipită pe carton, a fost a doua cea mai scumpă lucrare a serii și cea mai valoroasă dintre operele semnate Baba incluse în licitație. Ea a fost adjudecată contra sumei de 32.500 de euro, aproape de maximul estimat.

natura statica, baba

„Natură statică cu fructe și cărți de joc”

Dintre cele două lucrări ale lui Adrian Ghenie prezente în licitație, doar printul digital „The Raven” (din seria „Nevermore”) a fost vândut. Lucrarea a fost inițial estimată la cel mult 1.800 de euro, apoi vândută pentru 5.000 de euro. Uleiul pe carton „Untitled (Aripă)” a rămas neadjudecat, primind un preț post-licitație de 48.000 de euro.

„Flori albastre” (ulei pe pânză, 1982), de Constantin Piliuță, a fost adjudecată contra sumei de 13.000 de euro, după ce estimarea inițială era de cel mult 5.000 de euro. Alte două lucrări ale artistului au fost vândute – „Dimineață de iarnă” (ulei pe pânză, 1994), pentru 7.000 de euro, mai mult decât dublul estimării, și „Tristețe” (cărbune pe hârtie, 1957), pentru 1.200 de euro, după ce a fost estimat la maxim 500 de euro.

Șase picturi de Ion Pacea au fost adjudecate, cea mai scumpă fiind „Mahoane la 2 mai”, pentru 3.750 de euro. Au mai fost vândute lucrări de Alexandru Ciucurencu, Jules Perahim, Ion Grigorescu și Felix Aftene.

Credit foto: Artmark