Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Salonul Artelor Decorative #21, la Muzeul Național Cotroceni
cotroceni, fructieră manufactura sèvres, franța, sec 19

Salonul Artelor Decorative #21, la Muzeul Național Cotroceni

Salonul Artelor Decorative va avea loc anul acesta, la Muzeul Național Cotroceni, în perioada 26 aprilie – 18 iunie și va reuni zeci de artiști din România și Republica Moldova.

Cea de-a 21-a ediție a salonului va fi vernisată pe 25 aprilie, la ora 15:00.

Alături de secțiunile deja consacrate, curatorii Cosmin Năsui și Georgiana Cozma propun un focus expozițional Artele decorative din Republica Moldova, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Prezentarea Artele decorative din Republica Moldova, inclusă în secțiunea History, prezintă o selecție de tip „best of” ce cuprinde lucrările a 22 de artiști reprezentativi – Nicolae Coțofan, Virgil Tecuci, Tatiana Vatavu, Florentin Leancă, Ecaterina Peiceva, Octavian Romanescu, Ștefan Pavlov, Svetlana Șugjda, Ludmila Furdui, Andrei Negură, Tamara Grecu, Alena Stoica, Valentina Secrieru, Ecaterina Ajder, Ala Lupu, Tatiana Palamarciuc, Anatolie Răilean, Iurie Cebotari, Iurie Platon, Iarîna Savitkaia-Baraghin, Oleg Dobrovolschi și Elena Chirvasă.

Focusul expozițional are ca obiectiv constituirea unei platforme de conectare a artiștilor din cele două țări în vederea realizării unor proiecte comune, dar și a artiștilor din Republica Moldova cu publicul din România.

Artiști emergenți și consacrați. În premieră, lucrări din colecția MNC

Secțiunea New Blood, dedicată tinerilor artiști, consolidează colaborarea dintre Muzeul Național Cotroceni și Universitatea Națională de Arte din București și cuprinde o selecție de lucrări realizate de cei mai promițători studenți, licențiați, masteranzi și doctoranzi ai Universității: Remus Gheorghescu, Alice Protopopescu, Mădălina Ion-Dima, Panteleymon Arnaudov (sticlă); Diana Andreea Dumitriu, Denisa Tocan (ceramică); Stefanos Margaritis, Andrei Cristian Stoica (metal); Maria Magdalena Stănică, Maria Emilia Boșoi, Claudia Davidescu, Laura Eftimie, Sarah Maria Olteanu Cioată, Roxana Tudor, Ioana Ciuciulică (arte textile).

Capitolul Famous, dedicat artiștilor români consacrați, îi aduce în prim-plan în această ediție pe Arina Nicodim (arte textile) – nume reprezentativ pentru tapiseria românească contemporană, Bogdan Hojbotă (metal) – profesor la Universitatea Națională din București, doctor în Arte Vizuale, premiant al mai multor saloane internaționale și naționale și pe Lucian Butucariu (sticlă) – doctor în arte vizuale, fost președinte al filialei Arte Decorative din București, în prezent, director al departamentului Ceramică – Sticlă – Metal din cadrul Universității Naționale de Arte din București.

Categoria Portfolio Room punctează o prezentare de arhivă documentară a Centrului de Resurse pentru Artele Decorative, oferind o galerie de imagini ale câtorva dintre artiștii care au marcat prin talentul lor domeniile artelor contemporane, pentru a evidenția recunoașterea contribuției și rolului lor la evoluția artelor decorative din România, cât și o invitație de a le descoperi sau revedea opera.

Față de edițiile trecute, SAD 2023 introduce o nouă secțiune – Focus MNC, în care sunt aduse în atenția publicului lucrări de artă ce aparțin colecțiilor din patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, dar pe care publicul nu le poate admira în expoziția permanentă. Cu acest prilej sunt redate circuitului expozițional temporar creațiile unor artiști precum: Miliţa Petraşcu (1892-1976), George Filipescu (1940-1987), Dan Băncilă (n. 1943) și Lucian Butucariu (n. 1958).

Salonul Artelor Decorative poate fi vizitat, în perioada 26 aprilie – 18 iunie 2023, fie în cadrul turului complet al muzeului, fie în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, doar în baza unei programări prealabile la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381.

Foto: fructieră – Manufactura Sèvres (Franța), secolul XIX; obiect din colecția Muzeului Național Cotroceni