Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Salonul Naţional de Artă Contemporană, inaugurat oficial. Preşedintele UAP: „Artele vizuale în România sunt în plină efervescenţă”/ galerie foto
snac foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, inaugurat oficial. Preşedintele UAP: „Artele vizuale în România sunt în plină efervescenţă”/ galerie foto

„Artele vizuale în România sunt în plină efervescenţă şi e o dinamică extraordinară, nu doar la Bucureşti, ci şi la Timişoara şi la Sibiu”, a spus Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România la deschiderea oficială a Salonului Naţional de Artă Contemporană care a avut loc la Galeria S.E.N.A.T. de la Combinatul Fondului Plastic.

Cele patru expoziţii deschise la Combinatul Fondului Plastic cu această ocazie „sunt în general mixte și provoacă un dialog interdisciplinar între toate mediile de exprimare”.

salonul de arta contemporana6 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

„Este o scenă artistică care merită toată atenţia. Numai în Uniunea Artiştilor Plastici din România sunt peste 6.000 de artiști cu un potențial de exprimare cred la nivel internațional, ca dovadă că la ora asta mulți artiști români poate mai mulți ca niciodată sunt în marile muzee ale lumii”, a adăugat Petru Lucaci. Preşedintele UAP speră să internaţionalizeze acest format şi să pună scena de artă românească în relaţie cu cea internaţională, asigurând şi un curatoriat internaţional.

salonul de arta contemporana8 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Expoziţii în toate galeriile UAP din Bucureşti

În afară de spaţiile de la Combinat, toate galeriile Uniunii din oraş sunt ocupate, a asigurat Petru Lucaci. Expoziţii sunt organizate şi la Muzeul Tehnic, la Muzeul Satului şi la Muzeul Literaturii. „Am încercat să extindem dialogul şi cu alte muzee, în afară de cele de artă, pentru că dialogul nostru aduce beneficii tuturor. Aici, expoziţiile sunt în general mixte și provoacă un dialog interdisciplinar între toate mediile de exprimare”, a explicat Petru Lucaci.

salonul de arta contemporana7 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Acest format al Salonului Național de Artă a fost inaugurat în 1894 la Ateneul Român și prima expoziție a fost a rectorului Şcolii de Belle Arte de atunci, Constantin Stăncescu.

salonul de arta contemporana5 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Anul acesta, Galeria Univeristăţii Naționale de Arte a fost pusă la dispoziția Salonului „asigurând reînnoirea Uniunii noastre, livrându-ne echipe competitive pentru o uniune cât mai consolidată, cât mai profesionistă”, a mai spus preşedintele UAP.

salonul de arta contemporana4 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Din 1894 saloanele s-au derulat cu intermitențe organizate în timp de societăți ale artiștilor, cum a fost societatea Ileana sau societatea Tinerimea Artistică. „În 1924, proiectul a fost făcut în colaborare cu Ministerul Culturii din acea vreme la sălile Dalles și de atunci sălile Dalles au devenit sediul acestui Salon Național care s-a desfășurat întotdeauna sub umbrela Ministerului Culturii din epocă, a avut un juriu, a avut premii pentru salon, ceea ce am introdus și noi din acest an, a avut achiziții pentru colecțiile statului, şi aici este extrem de important ca arta contemporană să se găsească în toate instituțiile culturale, în instituțiile muzeele, pentru că majoritatea muzeelor nu dispun de un fond de artă contemporană care să aducă discursul vizual la zi. Asta înseamnă educația, înseamnă formarea gustului pentru asta contemporană și înseamnă și asigurarea dimensiunii patrimoniale care e foarte importantă”, a explicat Lucaci.

salonul de arta contemporana1 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Tradiţia saloanelor de artă, reluată după mai bine de zece ani

După Salonul de Artă organizat în 2006 a urmat o pauză de 10 ani iar în 2023 este organizată a șasea ediție, coordonată de Ruxandra Dreptu.

Este pentru prima dată când Salonul are o temă – „Supravieţuire”, „pentru că arta este hrană spirituală și fără ea nu se poate supraviețui”, a spus Ruxandra Dreptu, coordonatoarea ediţiei.

„Pe de altă parte, tema este foarte largă, așa că s-au putut regăsi artiștii, atât pe problematica personală, cât și pe cea socio-politică. M-am bucurat foarte mult că am avut o echipă de curatori care a înțeles ce înseamnă să lucrezi în aceste condiții, cu o temă impusă și cu lucrări pe care nu ei și le-au ales, dar a ieșit foarte bine și vreau să-i felicit. Sunt echipe mixte de critici de artă și de artiști iar în toate galeriile sunt toate tehnicile artistice. Nu s-a mai făcut de data aceasta pe categorii, ci pe teme, pe subteme, veţi vedea că în fiecare galerie este câte o subtemă”, a punctat Ruxandra Dreptu.

salonul de arta contemporana3 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

Lucrările sunt armonizate în fiecare spaţiu, există un dialog între lucrări dar şi cu publicul.

Raluca Turcan s-a arătat impresionată de tema aleasă pentru această ediţie a Salonului de Artă Contemporană. „Parcă ați știut că această deschidere și acest eveniment va veni într-un moment în care realmente ne-am consumat atâta energie pentru a supraviețui din punct de vedere cultural”, a spus ministrul Culturii.

„Îmi doresc nespus ca în acest mandat, vom vedea cât va dura, să rămână un reper, și anume cultura să fie deschisă și să stimuleze noua generație pentru că degeaba într-o administrație locală sau centrală te străduiești să faci investiții, dar dacă nu vom avea grijă și să prețuim ceea ce se construiește în această perioadă, atunci practic eforturile riscă să fie în zadar”, a mai spus Turcan.

salonul de arta contemporana2 foto curatorial.ro

Salonul Naţional de Artă Contemporană, foto: curatorial.ro

În cadrul evenimentului, au fost înmânate medalii artiştilor plastici: Ştefan Pelmuş – Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler; Petru Lucaci – Ordinul Meritul Cultural, în grad de Comandor; Silviu Oraviţan – Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofiţer; Niţă Dodo – Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Salonul Naţional de Artă Contemporană va fi deschis până la 15 noiembrie.