Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  San Francisco Art Institute, care adăpostește o monumentală pictură murală Diego Rivera, vândut
diego rivera, mural credit foto san francisco art institute

San Francisco Art Institute, care adăpostește o monumentală pictură murală Diego Rivera, vândut

San Francisco Art Institute, instituție istorică ce adăpostește o monumentală pictură murală a lui Diego Rivera, a fost vândut și va rămâne școală de artă, scrie presa californiană.

După ce mulți ani situația lui a fost incertă, confruntat cu o datorie de aproximativ 20 de milioane de dolari, conducerea Institutului vechi de peste 150 de ani a cerut falimentul. El a fost închis din lipsă de fonduri, în 2022, iar viitorul frescei create aici de artistul mexican Diego Rivera în 1931 urma să fie stabilit.

Los Angeles Times relatează că, după aproximativ un an de la declararea falimentului, Institutui de Artă din San Francisco a fost vândut unei noi organizații non-profit condusă de filantropa Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, co-fondator Apple. Aceasta ar fi cumpărat campusul pentru aproximativ 30 de milioane de dolari – un preț care include și pictura murală. În actele depuse pentru faliment, ea era evaluată la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Institutul, repus în funcțiune în patru ani

Organizația nonprofit intenționează să păstreze campusul ca institut de artă și va începe să rezolve problemele de întreținere, ceea ce ar putea dura până la patru ani, potrivit San Francisco Chronicle. Pictura murală va rămâne într-o cameră de vizionare.

Campusul, construit în 1926, include două clădiri, un turn clopotniță, o curte, o bibliotecă, săli de clasă și galerii. Printre absolvenții notabili ai acestei școli se numără fotografii Ansel Adams și Annie Leibovitz și pictorii Mark Rothko și Kehinde Wiley.

Institutul l-a însărcinat pe Rivera, la începutul anilor 1930, să picteze un perete, pe care el a vrut să aducă un omagiu muncitorului industrial. Pictura înfățișează ingineri, artiști și sculptori creând atât o frescă, cât și un oraș. Rivera, care are trei fresce în San Francisco, poate fi zărit în spatele picturii de 22 de metri lățime, ținând în mână o pensulă și o paletă.

Credit foto: San Francisco Art Institute via Artnet