Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Institutul de Artă din San Francisco, în faliment. Soarta picturii lui Diego Rivera, încă incertă
diego rivera, san francisco art institute

Institutul de Artă din San Francisco, în faliment. Soarta picturii lui Diego Rivera, încă incertă

Institutul de Artă din San Francisco, care a educat artiști de la Ansel Adams la Kehinde Wiley, a intrat în faliment, așa că își va lichida activele pentru a plăti creditorii, dar soarta faimoasei sale picturi murale create de Diego Rivera rămâne necunoscută.

Copleșit de datorii, Institutul de Artă din San Francisco (SFAI) a depus o cerere de faliment în baza capitolului 7. Măsura va impune școlii, veche de 151 de ani, să își lichideze activele rămase pentru a plăti creditorii.

Depunerea cererii marchează ceea ce este probabil ultimul capitol al instituției cândva importante, care și-a diminuat operațiunile în ultimii ani înainte de a-și închide definitiv porțile în iulie anul trecut.

Datorii de peste 10 milioane de dolari

Potrivit unui raport al San Francisco Chronicle, școala de artă datorează mai mult de 10 milioane de dolari diferiților creditori. Printre aceștia se numără în primul rând Universitatea din San Francisco, care susține că îi sunt datorați peste 6 milioane de dolari în urma desființării unui acord de achiziție a SFAI în vara anului trecut.

Administratorii Universității din California și Fort Mason Center for Arts and Culture, proprietarii celor două campusuri diferite ale SFAI, spun că le sunt datorați 450.000 de dolari, respectiv 750.000 de dolari, reprezentând chirii neplătite. De asemenea, pe lista creditorilor se află și numeroși foști membri ai facultății care și-au pierdut locurile de muncă și cărora le sunt datorate acum indemnizații.

Pictură murală de Diego Rivera, principalul bun al școlii

În ceea ce privește activele sale, SFAI a raportat în dosar că deține o pictură de 125.000 de dolari realizată de Alicia McCarthy, renumita artistă de la Mission School, și 50.000 de dolari în echipamente de birou și materiale artistice.

Adevărata comoară a școlii este pictura murală a lui Rivera a cărei valoare a fost estimată la 50 de milioane de dolari. Cu toate acestea, nu este clar dacă instituția va putea să vândă lucrarea pentru a-și plăti datoriile.

La sfârșitul anului 2020, consiliul de administrație al SFAI a votat pentru a explora „căi și oferte pentru donarea sau vânzarea” frescei pentru a salva școala, iar creatorul „Star Wars”, George Lucas, se zvonea chiar că ar fi interesat să o achiziționeze. Ideea a fost întâmpinată cu reacții negative din partea studenților, absolvenților și membrilor comunității. Fotografa Catherine Opie, care a absolvit la SFAI în 1985, a numit posibila vânzare o „decizie incredibil de inconștientă”, într-o scrisoare deschisă adresată consiliului de administrație al școlii.

Ulterior, pictura murală a fost declarată monument istoric din San Francisco. Ca atare, ea nu poate fi mutată fără permisiunea Consiliului de supraveghere al orașului. Supraveghetorul Aaron Peskin, care a sprijinit legislația privind monumentul istoric, a declarat pentru Chronicle că dorește să transfere lucrarea într-o galerie publică sau într-un muzeu.

Institutul și-a încetat activitatea în 2022

Moștenirea SFAI rivalizează cu cea a oricărei alte școli de artă din America de Nord. Pe lista sa de absolvenți și foști membri ai facultății se găsesc nume precum Ansel Adams, Annie Leibovitz, Mark Rothko și Kehinde Wiley. Pentru mulți dintre ei, performanțele anterioare ale școlii au făcut ca declinul său precipitat – și dezordonat – să fie cu atât mai dureros.

În martie 2020, în contextul pandemiei de Covid-19, SFAI a anunțat că își va suspenda programele de studii, nu va mai înscrie studenți și se va închide pe termen nelimitat. Săptămâni mai târziu, consiliul de administrație al instituției a votat pentru a menține școala deschisă într-o capacitate limitată și a lansat o „campanie de resetare și reinventare a modelului de operare al școlii”.

În iulie, perspectivele păreau și mai bune, când școala a primit donații de peste 4 milioane de dolari. Consiliul de administrație a promis că își va relua programele de studii în toamnă și a invitat studenții să se reînscrie. Dar sprijinul s-a dovedit a veni prea târziu și a fi prea puțin. SFAI și-a încetat oficial activitatea în iulie 2022.