Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Șapte expoziții Brukenthal, în țară
octavian smigelschi

Șapte expoziții Brukenthal, în țară

Șapte expoziții organizate de Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu diferite instituții sunt deschise, inclusiv de Ziua Națională, în cinci orașe din țară – Baia Mare, Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Slatina.

Expozițiile prezintă lucrări de artă românească, artă europeană, artă japoneză și artă contemporană și sunt curatoriate de Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Stampe japoneze – la Suceava și Cluj, Picasso – la Slatina

„Avem foarte bune relații de prietenii și colaborare cu foarte multe instituții din țară. Muzeul Național Brukenthal este cel mai activ muzeu din România în domeniul expozițional, având în fiecare an zeci de expoziții în țară cu piese din patrimoniul muzeului, colecții private și de artă contemporană, cu artiști aflați oarecum și în portofoliul muzeului nostru și al curatorilor. Avem două expoziții în premieră la Baia Mare din colecția avocatului George Șerban. O expoziție de grafică românească 1900-2000 și o expoziție despre istoria artei și gravurii europene ce este cuprinsă în jumătate de mileniu, având expuși artiști consacrați – Durer, Rembrandt, Goltzius, Veronese, Leonardo, Piranesi, Tițian, Rubens, Goya, Dali ș.a. La Suceva, avem pentru prima dată o expoziție de stampe japoneze Kabuki, având în cadrul expoziției și un kimonou din cadrul colecției Metropolitan Museum of Art din New York și a Muzeului Textilelor din Băița. La Cluj-Napoca, avem deschisă o expoziție în premieră cu stampe japoneze ce ilustrează în mod complet toate temele acesteia: istorie, kabuki, bijinga, peisaje și shunga. La Slatina, avem o expoziție ce aduce în fața vizitatorilor, în premieră în Oltenia, cei mai importanți artiști ai secolului XX: Picasso, Kandisky, Dali, Brauner, Renoir, Klimt, Munch, Matisse, Chagall, Miro etc. La Iași, pentru prima dată, vizitatorii pot cunoaște opera artistului sibian Octavian Smigelschi, dar și opera artistului contemporan Ioan Muntean, restaurator în cadrul Muzeului Național Brukenthal. Așadar, o seamă de expoziții care, consider, că vor aduce o notă distinctă în muzeele și orașele României”.

Baia Mare – Muzeul Județean de artă „Centrul artistic Baia Mare”: expoziția „100 de ani de grafică românească”

Baia Mare – Muzeul Județean de artă „Centrul artistic Baia Mare”: expoziția „500 de ani de gravură europeană”

Iași – Palatul Braunstein: „Pictor național. Octavian Smigelschi, între tradiție și inovație” (foto)

Iași – Palatul Braunstein: „Flăcări și corăbii. Mărturii din Banat și Transilvania. Ioan Muntean”

Cluj-Napoca – Muzeul Etnografic al Transilvaniei: „Celebrități din Lumea Plutitoare/ Celebrities of the Floating World”

Suceava – Muzeul Național al Bucovinei: „Kabuki, stampe japoneze”

Slatina – Muzeul Județean Olt: „Great artists of the World”