Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Sărutul” lui Brâncuși, la Art Safari. Program special timp de zece zile
sărutul, brâncuși, art safari

„Sărutul” lui Brâncuși, la Art Safari. Program special timp de zece zile

Sculptura „Sărutul”, creată de Constantin Brâncuși în 1907, prima din ciclul „Săruturilor”, va fi prezentată la Art Safari Love Edition de la București. Pe durata acestei expoziții temporare, Art Safari va avea program special de vizitare: zilnic, între 21 și 30 august, în intervalul orar 12:00 – 21:00, și program obișnuit de Night Tours (vinerea și sâmbăta, 22:00 – 01:00);

Cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro, opera va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la București în condiții de maximă securitate cu o firmă specializată în transportul de fine art și va fi escortată de Jandarmeria Română. Capodopera va fi păzită permanent la Art Safari.

„Sărutul”, considerată prima sculptură modernă a secolului XX, revine acum la București după cinci decenii, cea mai recentă expunere la o expoziție în Capitală fiind în anul 1976.

Operă de importanță internațională, „Sărutul” a fost expusă în mari muzee și galerii de artă din lume, printre care Muzeul Guggenheim – New York, Fundaţia Cartier – Paris, Centrul Pompidou – Paris, Muzeul de artă din Philadelphia și Centrul pentru arte BOZAR din Bruxelles.

Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția, a transmis: „Este o premieră pentru Art Safari, dar și pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, așa că vă invităm să îl vedeți la Art Safari”.

„Sărutul”, esența mesajului

Aflată în colecția Muzeului de Artă din Craiova, lucrarea este realizat din piatră de marnă în 1907 și este prima sculptură din seria „Săruturilor”, la care Constantin Brâncuși (1876 – 1957) a lucrat timp de 40 de ani.

„Sărutul” este una dintre cele mai cunoscute opere ale artistului, alături de „Muza adormită” (1908), „Prometeu” (1911), „Domnișoara Pogany” (1913), „Nou-născut” (1915), „Pasărea în spațiu” (1919) și „Coloana fără sfârșit” (1938).

Opera a fost sculptată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice și surprinzând esența mesajului. Brâncuși a folosit o tehnică personală de tăiere a pietrei și a afirmat pe parcursul lucrului la întregul ciclu al „Sărutului” (1907 – 1945) faptul că femeia și bărbatul sunt egali.

O versiune a „Sărutului” din 1910 servește drept piatră funerară în cimitirul Montparnasse din Paris, în timp ce altă versiune poate fi văzută la Muzeul de Artă din Philadelphia.

Capodopera va fi expusă în expoziția „Love Stories”, realizată în colaborare cu National Portrait Gallery din Londra, fiind parte din inserția de artă românească dedicată dragostei. În Art Safari sunt expuse și scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuși și muza sa cu 35 de ani mai tânără, dansatoarea americană Florence Meyer. Pe una dintre ele, Brâncuși chiar a desenat o schiță a „Sărutului”.

Constantin Brâncuși este unul dintre cei mai importanți artiști ai artei universale, care a contribuit la înnoirea sculpturii contemporane și a revoluționat arta modernă.

Biletele pentru Art Safari Love Edition pot fi achiziționate pe artsafari.ro sau direct de la intrare, în Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București.