Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sculptorul Virgil Scripcariu expune în Portugalia
afis expo triunfo virgil scripcariu

Sculptorul Virgil Scripcariu expune în Portugalia

Sculptorul Virgil Scripcariu expune în spațiul sitului Mosteiro da Batalha, până la 1 aprilie 2025. Artistul propune în „Triunfo” o explorare vizual semantică a veșnicei tensiuni dintre bine și rău, cu nuanțe ideatice subtile și personaje simbolice.

Sculptura figurativă și instalația de obiect sunt mijloacele de expresie care generează mesaje clare și deschise, profund poetice. Intrând în dialog abrupt cu istoria sitului, punând în lumină valori imuabile, chemând arhitectura să contextualizeze lucrările de sculptură, Virgil Scripcariu face o experiență artistică de maturitate, într-un spațiu consacrat și profund încărcat de spiritualitate.

Mânăstirea Batalha (fosta mănăstire dominicană Santa Maria da Vitória) este un ansamblu monumental considerat a fi cea mai semnificativă exemplificare a goticului portughez. Construită între 1387 şi 1563 pentru a marca victoria regelui D. João I în bătălia de la Aljubarrota asupra regelui Castiliei (1385), mânăstirea este, din 1983, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul primeşte anual circa 500.000 de vizitatori.

Despre Virgil Scripcariu

Virgil Scripcariu este licențiat în arte plastice, în anul 2003, la clasa maestrului Vasile Gorduz. A continuat studiile, aprofundând tema portretului în sculptură. Din 2004, participă la expoziții de grup în România și în străinătate, realizează expoziții personale și amplasează lucrări în spațiul public.

Practică sculptura figurativă, dar creează și instalații de obiect cu mesaj ecologic, social, spiritual. Face parte din comunitatea România Tradițiilor Creative. În 2006, s-a stabilit cu familia la Piscu, fost sat de olari în apropierea Bucureștiului. Împreună cu soția lui, Adriana, istoric de artă, a pornit un proiect de cercetare și punere în valoare a patrimoniului cultural din localitate. În 2021, a inaugurat Muzeul-atelier Școala de la Piscu, un hub cultural dedicat ceramicii țărănești și tehnicilor tradiționale și artei contemporane. Locul este recunoscut la nivel european, primind Premiul Europa Nostra 2022, la secțiunea Educație, Formare, Meșteșug.