Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Grupul statuar Lovinescu – Ierunca, inaugurat la București
ansamblu statuar lovinescu ierunca, foto humanitas, ionuț macri

Grupul statuar Lovinescu – Ierunca, inaugurat la București

Grupul statuar Lovinescu – Ierunca realizat de Virgil Scripcariu, câștigătorul premiului pentru sculptură la gala Uniunii Artiștilor Plastici din România 2023, a fost inaugurat pe 17 decembrie la București.

Lucrarea este amplasată la intersecția străzilor Herescu și Râmniceanu din cartierul Cotroceni.

Monumentul este dedicat Monicăi Lovinescu (1923 – 2008) și lui Virgil Ierunca (1920 – 2006), cele mai importante voci ale exilului românesc, a fost inițiat și realizat de Fundația Humanitas și donat orașului București cu prilejul Anului Centenar Monica Lovinescu.

„Monumentul Lovinescu – Ierunca a trecut prin nenumărate stadii de modelaj în atelierul de la Piscu. Știam că-i voi înveli în mantia de metal, dar i-am construit parcurgând toate etapele cuvenite studiului clasic”, a spus Virgil Scripcariu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis: „Avem, grație sculptorului Virgil Scripcariu și Fundației Humanitas, un reper Lovinescu – Ierunca în București. Este un pas important în demersul nostru de a împărtăși tinerelor generații povestea celor care și-au dedicat viața și întreaga carieră poporului român și luptei pentru libertate, fără teamă și fără niciun regret. Pentru ca tinerii de acum să poată trece puntea de la simpla rostire a cuvântului «comunism» la înțelegerea a ceea ce a însemnat comunismul pentru poporul român, avem datoria de a vorbi despre Monica Lovinescu și despre Virgil Ierunca și despre toți cei care i-au întovărășit, din exil, în această misiune asumată”.

Credit foto: Humanitas / Ionuț Macri