Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Sculptură de referință a lui Michelangelo Pistoletto, distrusă într-un incendiu la Napoli
venus of the rags 1967, 1974 by michelangelo pistoletto born 1933

Sculptură de referință a lui Michelangelo Pistoletto, distrusă într-un incendiu la Napoli

O sculptură de referință a lui Michelangelo Pistoletto, unul dintre cei mai renumiți artiști italieni în viață, a fost distrusă într-un incendiu în fața primăriei din Napoli. Figura din ghips a ars rapid, rămânând doar scheletul metalic.

Este considerat că instalația, intitulată „Venus of the Rags”, a fost incendiată. O anchetă a poliției este în curs de desfășurare pentru a stabili cauza focului care a izbucnit în dimineața de 12 iulie, a precizat guvernul local într-un comunicat de presă citat de CNN.

O Venus goală, neoclasică, scotocea printr-o grămadă de haine colorate – instalația punând în contrast frumusețea divină cu sărăcia pământească, potrivit artistului în vârstă de 90 de ani.

Prima versiune a acesteia a fost realizată în 1967, din marmură și textile, cu titlul original „Venere degli stracci”. Versiunea la scară mare a fost instalată în Piazza Municipio din centrul orașului, pe 28 iunie, și a fost dezvăluită ca primă instalație a expoziției Napoli Contemporanea 2023, creată cu scopul de a da spațiu artei contemporane pe străzile și în piețele orașului.

„Venus reprezintă umanitatea de astăzi, îndemnată să își exprime cea mai bună parte”, a spus atunci Pistoletto despre opera sa.

Frumusețe vs consumerism. „Lumea oricum e în flăcări”

Consternat, artistul a declarat pentru Corriere della Sera că ar putea exista nenumărate motivații pentru aceste distrugeri. „Este o lucrare care face apel la regenerare, la necesitatea de a găsi un echilibru și o armonie între două mentalități care sunt reprezentate, pe de o parte, de frumusețe, iar pe de altă parte, de un consumerism desăvârșit, un dezastru”, a spus artistul în vârstă de 90 de ani.

El a continuat: „Lumea oricum e în flăcări. Aceleași spirite care duc războiul sunt cele care au incendiat Venus”.

Reprezentant de marcă al mișcării Arte Povera, Michelangelo Pistoletto a participat de mai multe ori la Documenta din Kassel și a fost distins cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția din 2003, ca recunoaștere a întregii sale creații.

Nu este prima dată în ultimii ani când opere de artă valoroase au fost distruse. În 2022, o comunitate indigenă din sudul Australiei a fost devastată după ce vandalii au distrus artă rupestră sacră veche de 22.000 de ani. În același an, artistul britanic Damien Hirst a ars mii de tablouri „spot”, semnătura sa, pentru a atrage atenția asupra valorii artei, după ce a creat NFT-uri corespunzătoare lor. În 2020, o instalație realizată de Gabriel Rico într-o galerie din Ciudad de Mexico s-a făcut bucăți după ce criticul de artă Avelina Lésper a pus o cutie de suc lângă lucrare.

Foto © Michaelangelo Pistoletto / Tate