Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculpturi de Claudel și Rodin, vedete la Londra. Brauner, nevândut
camille claudel, l’abandon; auguste rodin, l’eternelle idole, grand modèle

Sculpturi de Claudel și Rodin, vedete la Londra. Brauner, nevândut

Sculpturi de Camille Claudel și Auguste Rodin au fost principalele loturi ale licitației de artă impresionistă și modernă și de lucrări pe hârtie organizată de Christie’s la Londra, la finalul săptămânii.

Licitația a fost condusă de un mulaj rar „L’Abandon”, de Camille Claudel, care a fost vândut pentru 831.600 de lire sterline, mai mult decât dublu estimării inițiale.

„L’Eternelle Idole, grand modèle”, de Rodin, unul dintre primele mulaje în bronz produse înainte de anii 1920, a fost vândut pentru 630.000 de lire sterline.

„Baiser, 2ème reduction”, reprezentare emblematică a lui Rodin asupra romantismului, a fost adjudecată contra sumei de 592.200 de lire sterline.

O altă sculptură care a realizat un preț dublu față de estimarea inițială a fost „Torse de femme”, de Ossip Zadkine. Ea a fost vândută pentru 239.400 de lire sterline.

Totalul înregistrat în licitația de artă impresionistă și modernă și de lucrări pe hârtie, între care s-au regăsit desene de Pablo Picasso și Gustav Klimt, a fost de 18,57 milioane de lire sterline.

Arta suprarealistă

„Memory of a Surreal Journey: Property from an Important San Francisco Bay Area Collection”, definită de pioniere în artă, a realizat un total de 20,78 milioane lire sterline.

stella snead, ritual

„Ritual”

„Ritual”, de Stella Snead, a stabilit un record pentru artistă, după ce a fost vândută pentru 75.000 de lire sterline, fiind estimat la cel mult 15.000 de lire sterline.

Între lucrările pe hârtie s-a remarcat „Tête”, de Joan Miró, care a fost vândută pentru 163.800 de lire sterline.

„Composition”, de Francis Picabia, a condus selecția de artă suprarealistă din colecție, fiind vândută pentru 189.000 de lire sterlin.

Între lucrările suprarealiste pe hârtie s-au remarcat „Première apparition du spectre du père d’Hamlet (Acte I, scène 1)”, de Salvador Dalí, vândută pentru 151.200 de lire sterline, și „9 moules mâlic, étude”, de Marcel Duchamp, vândută pentru 151.200 de lire sterline.

brauner, personnage, christies

„Personnage dans un paysage surréaliste”

Printre loturile din colecție s-a aflat și o pictură Victor Brauner, „Personnage dans un paysage surréaliste”, ulei pe panou datat 1935. Lucrarea a rămasă nevândută, după ce a fost estimată la 70.000 – 100.000 de lire sterline. Actualul proprietar a cumpărat-o de la Frey Norris Gallery din San Francisco, în 2008.

Maeștri ai artei moderne

Colecționarii au ales și maeștri ai artei moderne, precum Picasso, Chagall și Morandi.

Ceramica de Pablo Picasso a depășit așteptările. Lucrarea „Tripode (A.R. 125)” a fost vândută pentru 226.800 de lire sterline, față de estimarea de 80.000 de lire sterline.

„Couple sous l’arbre ou Les amoureux”, guașă și cerneală pe hârtie de Marc Chagall, a fost vândută pentru 478.800 lire sterline.

„Composition G4”, de László Moholy-Nagy, vândută pentru 693.000 de lire sterline, și „Natura morta” a lui Giorgio Morandi, vândută pentru 630.000 de lire sterline, au fost cele mai valoroase lucrări pe hârtie.

Alte loturi importante au fost „Femme tenant un chapeau”, de Edgar Degas, vândut pentru 504.000 de lire sterline, față de o estimare de 250.000 de lire sterline, iar „Paysage”, pentru 478.800 de lire sterline, mai mult decât dublu estimării.

Lucrarea „Le Grand Canal, Venise”, de Henri le Sidaner, a realizat 327.600 de lire sterline, după ce fusese estimată la cel mult 250.000 de lire sterline.

Fotografie principală: Camille Claudel – „L’Abandon”; Auguste Rodin – „L’Eternelle Idole, grand modèle” (c) Christie’s