Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Sculpturi din casete video și picturi cu traume de război, pe lista scurtă a Premiului Turner
self portrait c.1799 by joseph mallord william turner 1775 1851

Sculpturi din casete video și picturi cu traume de război, pe lista scurtă a Premiului Turner

Un artist care creează sculpturi turbionare din țesături și casete video și un altul care a instalat tablouri uriașe evocând trauma războiului în camerele elegante ale Palatului Blenheim au fost preselectați pentru ediția din acest an a Premiului Turner.

Nnena Kalu, un artist născut în Scoția și stabilit la Londra, și Mohammed Sami, care a fugit din Irakul natal, au fost aleși alături de Rene Matić și Zadie Xa pentru a concura pentru premiul de artă contemporană.

Salutând lista scurtă „fantastică”, Alex Farquharson, directorul Tate Britain și președintele juriului, a declarat că lucrările celor patru artiști „reflectă amploarea practicii artistice actuale, de la pictură și sculptură la fotografie și instalație, iar fiecare dintre artiști oferă un mod unic de a privi lumea prin experiența și expresia personală”.

artisti nominalizati

Nnena Kalu, Rene Matić, Mohammed Sami şi Zadie Xa, Foto: bradford2025.co.uk

Anunțul marchează 250 de ani de la nașterea lui JMW Turner, a spus el, adăugând: „Sunt încântat să văd că spiritul său de inovare este încă viu și bine în arta britanică contemporană de astăzi”.

Kalu, care are dificultăți de învățare și lucrează cu sprijinul organizației artistice londoneze Action Space, creează instalații de mari dimensiuni prin înfășurarea repetitivă a unor benzi de țesătură și bandă adezivă în forme colorate și dezordonate, care au fost descrise ca fiind „visul unui scufundător de tomberoane”. Lucrează, de asemenea, pe hârtie, desenând forme abstracte în vârtej prin gesturi repetitive.

Mohammed Sami, care s-a născut în Bagdad în 1984 și, pe când era școlar, a realizat picturi murale de propagandă pentru regimul lui Saddam Hussain, a fost nominalizat pentru o expoziție de picturi la Palatul Blenheim, despre care The Guardian a spus că „a trimis o încărcătură de profunzime” prin camerele sale mărețe. Lucrările sale se luptă cu amintirile traumatizante ale vieții sale timpurii distruse de război și ale exilului ulterior în Suedia

Matić, originar din Peterborough, s-a născut în 1997 și este cel mai tânăr artist de pe lista scurtă. Ei au fost nominalizați pentru o expoziție la Centrul pentru Arte Contemporane din Berlin, alcătuită din fotografii și instalații care explorează chestiuni legate de identitatea națională și culturală. Juriul, din care au mai făcut parte curatorul independent Andrew Bonacina, Sam Lackey, directorul Bienalei de la Liverpool, Priyesh Mistry, curator la National Gallery și Habda Rashid, de la Muzeul Fitzwilliam din Cambridge, a lăudat „corpul de lucrări intim și convingător” al lui Matić.

Cel de-al patrulea nume de pe listă, Zadie Xa, este artistă coreeano-canadiană ale cărei lucrări includ adesea picturi de mari dimensiuni și textile care explorează cultura, tradiția și folclorul. Instalația sa nominalizată, la Bienala Sharjah 16 din Emiratele Arabe Unite, include picturi, patchwork tradițional coreean și o sculptură interactivă de peste 650 de clopoței de vânt din alamă inspirați de clopotele rituale șamanice.

O expoziție a lucrărilor celor patru artiști va fi organizată în cursul anului la galeria de artă Cartwright Hall din Bradford, ca parte a programului său „Orașul culturii din Marea Britanie”, înainte ca laureatul să fie anunțat la 9 decembrie în cadrul unei ceremonii în oraș.

Shanaz Gulzar, directorul de creație al Bradford 2025 UK City of Culture, a declarat: „Având un eveniment de renume internațional precum premiul Turner aici în Bradford este un moment de referință pentru orașul nostru.

„Fiecare dintre cei nominalizați are o capacitate remarcabilă de a lua subiecte uriașe și teme abstracte și de a le transforma în experiențe puternice, împărtășite. Credem că publicul se va conecta profund cu diversitatea de viziune, idei și abordare a acestor artiști excepționali”.

Foto credit: Tate Britain, Joseph Mallord William Turner, „Self-Portrait”, c.1799

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.