Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculpturi distruse, amintite într-o expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni
expoziția „dispărute, strămutate, salvate”

Sculpturi distruse, amintite într-o expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni

Creații cu valoare artistică – unele de importanță istorică, din patrimoniul național și universal – care au fost distruse din cauza ideologiilor totalitare vor fi prezentate într-o expoziție foto-documentară la Muzeul Național Cotroceni.

În perioada 9 decembrie 2021 – 9 februarie 2022, în Spațiile Medievale ale muzeului, va fi deschisă expoziția foto-documentară „Dispărute, strămutate, salvate”.

Proiectul expozițional își propune să aducă în fața publicului, în special a generațiilor mai tinere, o parte din opera plastică de factură monumentală cu caracter comemorativ, lucrări care, de-a lungul timpului, au fost îndepărtate, fiind considerate „indezirabile” de regimurile totalitare din secolul trecut, transmite instituția.

Grup statuar evocator al Unirii de la 1918, scăzut din inventar

Prin intermediul a peste 30 de panouri, publicul va cunoaște creații de certă valoare artistică care au căzut sub furia distructivă a ideologiilor totalitare și au sfârșit demolate, topite sau, în rare situații, strămutate ori ascunse.

Statuile ecvestre ale regilor Carol I și Ferdinand I, creații ale sculptorului croat Ivan Meštrović, „Monumentul Reîntregirii Neamului”, grup statuar evocator al Marii Uniri de la 1918, opera sculptoriței Olga Sturdza-Mavrocordat, statuia lui Vasile Lucaciu – luptător pentru drepturile românilor ardeleni – reprezintă o mică parte dintre monumentele „necorespunzătoare ideologic și politic”, distruse și „scăzute din inventar pe bază de proces-verbal”.

Expoziția „Dispărute, strămutate, salvate”, deschisă publicului până pe 9 februarie 2022, va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.